ΔΙΕΘΝΕΣ
24/11/2016 12:16 EET | Updated 24/11/2016 14:17 EET

Ιράκ: Εκατόμβη νεκρών από έκρηξη σε πρατήριο βενζίνης νότια της Βαγδάτης, την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Η έκρηξη ενός φορτηγού παγιδευμένου με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, το οποίο οδηγούσε ένας βομβιστής-καμικάζι, σε ένα πρατήριο καυσίμων στην πόλη Χίλα, 100 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 80 ανθρώπους, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στην αστυνομία και στις υγειονομικές αρχές του Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος, με μια ανακοίνωσή του την οποία κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η οποία είχε στόχο σιίτες. Το ΙΚ θεωρεί τα μέλη αυτής της θρησκευτικής κοινότητας, η οποία είναι πλειοψηφική στο Ιράκ, «αποστάτες».

Σύμφωνα ωστόσο με ιατρικές πηγές, οι προσκυνητές που έγιναν στόχος της επίθεσης ήταν κυρίως Ιρανοί, οι οποίοι επέστρεφαν από την Καρμπάλα, όπου είχαν πάει για να τιμήσουν την Αρμπάιν, την 40ή ημέρα του πένθους του ιμάμη Χουσέιν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, τον 7ο αιώνα.

Μέσα στον χώρο του πρατηρίου καυσίμων λειτουργεί κι ένα εστιατόριο για ταξιδιώτες, το οποίο είναι εξαιρετικά δημοφιλές. Άλλα πέντε λεωφορεία που μετέφεραν άλλους προσκυνητές έπιασαν φωτιά μετά την έκρηξη, δήλωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας.

Το ΙΚ κλιμακώνει τις επιθέσεις του τον τελευταίο μήνα σε περιοχές που βρίσκονται εκτός του δικού του ελέγχου, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης – της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ – η οποία ξεκίνησε τη 17η Οκτωβρίου με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)