ΔΙΕΘΝΕΣ
24/11/2016 14:38 EET | Updated 24/11/2016 14:38 EET

Διερευνητική αποστολή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια στις φυλακές στην Τουρκία

yavuzsariyildiz via Getty Images
Historical Sinop prison,Turkey

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλτσερ, θα πραγματοποιήσει διερευνητική αποστολή στην Τουρκία από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου έπειτα από πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης και προγραμματίζει να επισκεφτεί αστυνομικούς σταθμούς, φυλακές και εγκαταστάσεις όπου κρατούνται από τις αρχές συλληφθέντες με στόχο να συζητήσει τις «προκλήσεις» από τις μεθόδους βασανιστηρίων, ανέφεραν τα ΗΕ με ανακοίνωση τους.

Διαβάστε ακόμα:

Η Τουρκία έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή απολύσει περισσότερους από 125.000 στρατιωτικούς, δημοσίους υπαλλήλους, δικαστικούς και άλλους κρατικούς λειτουργούς έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Τα μέτρα καταστολής στα οποία έχει προβεί η Άγκυρα, τα οποία έχουν καταδικαστεί από δυτικούς συμμάχους, ακτιβιστικές οργανώσεις και από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, έχει οδηγήσει περίπου 36.000 ανθρώπους σε προφυλάκιση.

«Προσμένω στην συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις διατήρησης του κράτους δικαίου, την προώθηση της λογοδοσίας και την εκπλήρωση του δικαιώματος αποκατάστασης των θυμάτων, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον φετινό Ιούλιο», υπογράμμισε ο Ελβετός αξιωματούχος Μέλτσερ, πρώην αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού, που εργάζεται αυτή την στιγμή στην Ακαδημία του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Γενεύη.

Ο προκάτοχος του Μέλτσερ στην θέση του ειδικού εισηγητή των ΗΕ για τα βασανιστήρια, Χουάν Μέντες προγραμματιζόταν να επισκεφτεί την Τουρκία τον Οκτώβριο, αλλά η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε την επίσκεψη.

Ο Μέντες με ανακοίνωση του τότε είχε εκφράσει την έντονη απογοήτευση του, επικαλούμενος την ανάγκη διερεύνησης «καταγγελιών για υπερπληθυσμό και επικράτηση κακών συνθηκών σε πολλά κέντρα κράτησης σε όλη την χώρα».

Η τελευταία αποστολή εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για έρευνα διάπραξης βασανιστηρίων είχε γίνει το 1998, ανέφερε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Εμπειρογνώμονες των ΗΕ άλλων ειδικοτήτων όμως έχουν επισκεφτεί την χώρα από τότε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)