Μια 23χρονη διορίστηκε επικεφαλής της εκστρατείας κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία

Μια 23χρονη διορίστηκε επικεφαλής της εκστρατείας κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία

Μία 23χρονη δικηγόρος επιλέχθηκε ως η επικεφαλής της εκστρατείας κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία.

Η επιλογή της Άννα Καλιντσούκ σ΄ αυτό το νευραλγικό πόστο έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων με κάποιους Ουκρανούς να τονίζουν ότι η 23χρονη είναι πολύ νέα και δεν διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα γι' αυτή τη θέση.

Συγκεκριμένα, η Καλιντσούκ ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος «lustration», αποστολή του οποίου είναι ο εντοπισμός και η απομάκρυνση απ' το δημόσιο «διεφθαρμένων» αξιωματούχων, που είχαν υπηρετήσει για πάνω από ένα χρόνο υπό τον αποπεμφθέντα πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν ένα βασικό αίτημα των διαδηλωτών που ανέτρεψαν τον Βίκτωρα Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο του 2014.

Η επιλογή της Καλιντσούκ επικεφαλής του τμήματος «lustration» έρχεται μία εβδομάδα αφότου ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβακόφ, διόρισε ως υφυπουργό Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης μια 24χρονη, την Αναστάσια Ντέγιεβα.

Ο διορισμός της Ντέγιεβα δέχθηκε εξίσου σφοδρές επικρίσεις, με πολλούς να σχολιάζουν ότι ο Αβακόφ προήγαγε την προστατευόμενή του, η οποία ανήρτησε γυμνές φωτογραφίες της στο Διαδίκτυο.

Γιατί επιλέγονται νεαρά πρόσωπα;

Mετά τον ανασχηματισμό του Φεβρουαρίου η πλειοψηφία των Ουκρανών πολιτικών είναι κοντά στα 30. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Γκρόισμαν είναι μόλις 38 ετών. Η επιλογή νεαρών ατόμων στην πολιτική σκηνή της Ουκρανίας αποτελεί κατά το BBC μια συμβολική κίνηση προς την πάταξη του παλιού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Παρά την κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι δύο αυτές νεαρές γυναίκες έχουν όλα τα απαραίτητα προσόντα για τις συγκεκριμένες θέσεις, σχολιάζει το BBC.

Δημοφιλή