ΔΙΕΘΝΕΣ
28/11/2016 14:02 EET | Updated 28/11/2016 14:02 EET

H νέα (πιθανή) κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καθαρή αξία μεγαλύτερη από το ΑΕΠ πολλών χωρών

Drew Angerer via Getty Images
BEDMINSTER TOWNSHIP, NJ - NOVEMBER 19: (L to R) president-elect Donald Trump and Betsy DeVos pose for a photo after their meeting at Trump International Golf Club, November 19, 2016 in Bedminster Township, New Jersey. Trump and his transition team are in the process of filling cabinet and other high level positions for the new administration. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι επιλογές (και φερόμενες επιλογές) του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στα πλαίσια σχηματισμού του κυβερνητικού επιτελείου του.

Ο άνθρωπος που δέχτηκε την μεγάλη στήριξη της εργατικής τάξης, πουλώντας τον εαυτό του ως εκείνον που θα δώσει γροθιά στο κατεστημένο, πρόκειται να σχηματίσει μια κυβέρνηση δισεκατομμυριούχων. Σύμφωνα μάλιστα με το Politico και το Quartz, εάν κανείς προσθέσει τα κέρδη όλων αυτών των προσώπων μαζί, το άθροισμα θα ξεπεράσει το ετήσιο ΑΕΠ 10 χωρών του κόσμου.

Ο Τραμπ από μόνος του ισχυρίζεται πως έχει καθαρή αξία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος έχει επιλέξει για το υπουργείο παιδείας την επίσης δισεκατομμυριούχο Μπέτσι Ντεβός, η οποία έχει αξία 5,1 δισ. δολάρια, ενώ ακούγονται και άλλα τρανταχτά ονόματα που πρόκειται να στελεχώσουν υπουργικές θέσεις.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται ο μεγιστάνας των πετρελαίων Χάρολντ Χαμ (15,4 δισ.), ο επενδυτής Γουίλμπορ Ρος (2,9 δισ.) και ο επίσης επενδυτής Μιτ Ρόμνι (250 εκατ.). Δεν λείπει ακόμα ο συνεργάτης της Goldman Sachs, Στήβεν Μνούχιν (46 εκατ.) και ο δικηγόρος Ρούντι Τζουλιάνι (με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια). Ακόμα, ο πιθανός υφυπουργός εμπορίου, Τοντ Ρίκετς, προέρχεται από την οικογένεια δισεκατομμυριούχων που κατέχουν τους Chicago Cubs.

Ο νευροχειρούργος, Μπεν Κάρσον, ο οποίος προτείνεται τώρα για το υπουργείο πολεοδομικού σχεδιασμού και στέγασης, έχει μια περιουσία που υπολογίζεται στα 26 εκατομμύρια, ενώ ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Στήβεν Μπάνον, έχει εκατομμύρια δολάρια. Ο Άντριου Πούζντερ, πιθανός υπουργός Εργασίας, έβγαλε 4,4 εκατομμύρια μόνο το 2012, ως CEO γνωστής αλυσίδας εστιατορίων.

Εάν κανείς υπολογίσει την περιουσία των μελών της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ θα δει ότι ανέρχεται στα 35 δισ. δολάρια, τη στιγμή που το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό έχει διάμεσο εισόδημα 55.000 δολάρια. Αυτό το ποσό ξεπερνά κατά πολύ το ΑΕΠ πολλών χωρών του πλανήτη, όπως της Βολιβίας (33,2 δισ.), του Καμερούν (29,2 δισ.) και της Λετονίας (27 δισ.).

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ένας από τους λόγους που οι αναλυτές εκτιμούν ότι έστρεψαν το ενδιαφέρον του κόσμου στον Τραμπ, ήταν η δυσφορία που προκαλούσε η αύξηση του χάσματος μεταξύ των ανώτατων και κατώτατων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων, σε συνδυασμό με την εξάλειψη της μεσαίας τάξης. Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι ο Τραμπ είχε ασκήσει κριτική στην Κλίντον για τις στενές σχέσεις της με την περιβόητη Goldman Sachs, τη στιγμή που ο ίδιος φέρεται να σκέφτεται να τοποθετήσει σε θέση-κλειδί των Μνούχιν, στενό συνεργάτη της τράπεζας.