ΔΙΕΘΝΕΣ
28/11/2016 07:34 EET | Updated 28/11/2016 07:35 EET

Στην Αυστρία το πιο τρομακτικό χριστουγεννιάτικο έθιμο στον κόσμο

Μπορεί και εμείς να έχουμε καλικάντζαρους αλλά δεν είναι τόσο τρομακτικοί όσο αυτοί των Αυστριακών, άλλωστε με λίγο αγιασμό εξαφανίζονται. Στην Αυστρία όμως ο δαίμονας Krampus είναι το δεξί χέρι του Άη Βασίλη, δηλαδή του Santa Claus και δεν έχει τίποτα το χαριτωμένο. Είναι η επιβεβαίωση της ενοχής και της τιμωρίας που επί χρόνια χαρακτήριζε τη θρησκευτική παιδεία σε χώρες που μοιράζονται τη γερμανική κουλτούρα.

Ο Krampus λοιπόν συνοδεύει τον Santa Claus και τιμωρεί τα άτακτα παιδιά δέρνοντας τα και βάζοντας τα στο καλάθι που κουβαλά στην πλάτη του.

Πρόκειται για έναν δαίμονα μισό κατσίκα και μισό άνθρωπο και οι ρίζες του είναι καθαρά παγανιστικές. Ο μύθος έχει επιζήσει σε διάφορες παραλλαγές σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε διάφορα μέρη των Άλπεων.

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο της Αυστρίας το 1934 η παράδοση του που θέλει νέους ανθρώπους ντυμένους σαν Krampus να τρέχουν στους δρόμους και να τρομοκρατούν παιδιά απαγορεύθηκε. Το 1950 η κυβέρνηση μοίραζε φυλλάδια ενημερώνοντας πως ο Krampus είναι σατανικός. Όμως στα τέλη του περασμένου αιώνα υπήρξε μια αναβίωση του εθίμου. Ωστόσο υπάρχει σοβαρός αντίλογος στην Αυστρία για το εάν το έθιμο είναι κατάλληλα για τα μικρά παιδιά.

Όπως και να έχει το έθιμο το Krampus Run ξεκινά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και ήδη έχουμε την πρώτη εμφάνισή του.