ΔΙΕΘΝΕΣ
28/11/2016 13:27 EET | Updated 28/11/2016 13:27 EET

Πρόστιμο στην καθολική εκκλησία της Νορβηγίας για απάτη. Δήλωνε υψηλότερο αριθμό πιστών για μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις

ABBPhoto via Getty Images
Rusted cemetery cross and white wooden church out of focus. Norway

Η καθολική εκκλησία της Νορβηγίας καταδικάστηκε σήμερα να καταβάλει πρόστιμο κι ένα στέλεχός της ετέθη υπό έρευνα επειδή για χρόνια δηλωνόταν ψευδώς υψηλότερος αριθμός πιστών από τον πραγματικό προκειμένου να εξασφαλίζονται μεγαλύτερες κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Με απόφασή της, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, η εισαγγελία του Όσλο απαιτεί να επιστραφεί στο κράτος 1 εκατομμύριο κορόνες (πάνω από 110.000 ευρώ) από την επισκοπή του Όσλο, η οποία είναι επιφορτισμένη με την τήρηση των καταλόγων των καθολικών πιστών σε εθνικό επίπεδο. Πέραν αυτού του προστίμου, το νορβηγικό κράτος ζητάει από την καθολική εκκλησία την καταβολή φόρων ύψους περίπου 40,6 εκατομμυρίων κορονών.

Η επισκοπή κατηγορείται ότι μεταξύ του 2011 και του 2014 ξεσήκωσε από τους τηλεφωνικούς καταλόγους ονόματα μεταναστών με επώνυμα που άφηναν να εννοηθεί ότι προέρχονται από χώρες όπου η κυριότερη θρησκεία είναι ο καθολικισμός και τους προσέθεταν στον κατάλογο των πιστών της εκκλησίας, συχνά εν κρυπτώ και εν αγνοία των ενδιαφερομένων.

Στη Νορβηγία, χώρα όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι προτεστάντες, το κράτος χρηματοδοτεί εκκλησίες ή οργανώσεις των θρησκευτικών μειονοτήτων ανάλογα με τον αριθμό των πιστών τους.

Διογκώνοντας τον αριθμό των πιστών της, η επισκοπή μπόρεσε να εξασφαλίσει μεγαλύτερες δημόσιες χρηματοδοτήσεις από αυτές τις οποίες δικαιούνταν.

Ο Θουάν Κονγκ Φαμ, το αρμόδιο διοικητικό στέλεχος της καθολικής εκκλησίας, αντιμετωπίζει έρευνα για διακεκριμένη απάτη, διευκρίνισε η εισαγγελία.

Η επισκοπή μπορεί να επιλέξει να αμφισβητήσει δικαστικά το πρόστιμο αλλά η υπόθεση σε αυτή την περίπτωση θα οδηγηθεί σε δημόσια δίκη. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της εκκλησίας σήμερα για να σχολιάσει τις προθέσεις της καθολικής εκκλησίας.

Διαψεύδοντας ότι είχε οποιαδήποτε πρόθεση να διαπράξει απάτη, η καθολική εκκλησία ανέφερε ότι προχώρησε σε εκκαθάριση και επικαιροποίηση του αρχείου της. Εκτίμησε ότι η Νορβηγία έχει υποδεχθεί μετά το 2005 ένα μεγάλο κύμα μεταναστών καθολικών, κυρίως Πολωνών, οι οποίοι θρησκεύονται χωρίς να έχουν απογραφεί, γεγονός που αυξάνει τις δαπάνες της, χωρίς οι κρατικές ενισχύσεις να έχουν αυξηθεί αναλόγως.

Η καθολική εκκλησία της Νορβηγίας μετρούσε περίπου 145.000 πιστούς στις αρχές της χρονιάς, σύμφωνα με την νορβηγική εθνική στατιστική υπηρεσία SSB.