ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/11/2016 02:30 EET | Updated 28/11/2016 10:40 EET

Αγώνας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με κρίσιμα ραντεβού και Euro Working Group με ανοιχτά ζητήματα

ASSOCIATED PRESS
European Commissioner for Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici stands before a meeting with the Greek Prime Minister in Athens, on Tuesday, Nov. 3, 2015. Moscovici's talks with officials in Greece's leftwing government will focus on the progress of reforms demanded by the country's European creditors in return for a third multi-billion euro bailout. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Την απόσταση που χωρίζει την αισιοδοξία από την τελική λύση προσδοκά ότι θα μετρήσει σήμερα η κυβέρνηση, σε μια μέρα που οι συναντήσεις και τα ραντεβού θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της δεύτερης αξιολόγησης.

Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων, αλλά και η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της συνεδρίασης του Euro Working Group, δηλαδή των τεχνοκρατών και εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης. 

Ταυτόχρονα στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, θα έχουν σειρά επαφών τη Δευτέρα και την Τρίτη, επιχειρώντας να βρουν σημεία σύγκλισης με την κυβέρνηση και να επιταχύνουν τις διαδικασίες. 

Με τον κ. Μοσκοβισί στο τραπέζι θα βρεθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, ενώ η Ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να πάρει μια θετική δήλωση για τη διευθέτηση του χρέους. Ο κ. Μοσκοβισί κομίζει στην Αθήνα την αισιοδοξία της Κομισιόν ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί στην ώρα της, εφόσον βέβαια η κυβέρνηση υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. 

Το μήνυμα αυτό ο κ. Μοσκοβισί θα μεταφέρει στις συναντήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου. Επιπλέον, θα είναι ομιλητής στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπως και ο κ. Κερέ.

Τα ανοιχτά μέτωπα στο EWG

Τα μέτωπα ωστόσο είναι πολλά και δύσκολα και αυτά αναμένεται να εξεταστούν διεξοδικά κατά τη διάρκεια του EuroWorking Group. Ψηλά στην ατζέντα των τεχνοκρατών βρίσκονται εργασιακά και δημοσιονομικά. 

Συγκεκριμένα στο εργασιακό πεδίο, κυβέρνηση και δανειστές (ειδικά το ΔΝΤ), συνεχίζουν να διαφωνούν στο θέμα της αύξησης του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων. Οι θεσμοί  επιδιώκουν αύξηση έως και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγή σκηνικού σε τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ. 

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να επανέλθει η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και να μη γίνουν εκτεταμένες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, συναντώντας τις έντονες αντιρρήσεις των θεσμών. 

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών και στο θέμα του υποκατώτατου μισθού και του μειωμένου ωραρίου σε επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα.

Για το δημοσιονομικό μπορεί το 2017 να έκλεισε μετά και την κατάθεση του προϋπολογισμού, αλλά οι δανειστές έχουν εντοπίσει «τρύπα» για το 2018, και για αυτό ζητούν να υπάρξει πρόβλεψη κάλυψης της από τώρα. Δεδομένο είναι ότι θα ανοίξει η κουβέντα και για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μέτα το 2018, θέμα που η ελληνική κυβέρνηση θα αναφέρει και στο Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Η συζήτηση θα γίνει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το  Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2107-2020 το οποίο θα περιλαμβάνει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και μετά, αλλά και τα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν.