ΔΙΕΘΝΕΣ
01/12/2016 09:30 EET | Updated 01/12/2016 09:36 EET

«Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος» λέει τώρα ο Τσαβούσογλου σε συνέχεια της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης

eurokinissi

Στις νέες προκλητικές δηλώσεις εκ Τουρκίας και συγκεκριμένα αυτή τη φορά δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζοντας πως τα θέματα κυριαρχίας στο Αιγαίο έχουν οριστικά ρυθμιστεί και οι όποιες ανεύθυνες αναφορές υπονομεύουν τις συνθήκες καλής γειτονίας. Σημειώνεται πως οι σχετικές αναφορές παρουσιάζονται στην εφημερία Milliyet και ο κ.Τσαβούσογλου εμφανίζεται να θέτει θέμα Ιμίων και να αμφισβητεί και αυτός με τη σειρά του- πρώτος ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν- τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Σημειώνεται πως το θέμα της όλο και πιο επιθετικής τουρκικής ρητορικής έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

Οι νέες αναφορές Τσαβούσογλου

Συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προέβη σε μια σειρά νέων προκλητικών τοποθετήσεων απαντώντας σε επερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ισχυριζόμενοι ότι «σε 18 νησιά του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, κυματίζει η ελληνική σημαία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet και την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο κ.Τσαβούσογλου απάντησε:

«Τα βασικά διεθνή έγγραφα για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι οι συνθήκες ειρήνης της Λοζάνης (1923) και των Παρισίων (1947). Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν αναλυτικά άρθρα που αφορούν την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών... Οι απόψεις της χώρας μας για όλα τα προβλήματα του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του θέματος, αλλά και για την επίλυσή τους, έχουν διαβιβαστεί στην κοινή γνώμη, με διάφορες ανακοινώσεις που έχει κάνει το Υπουργείο μου, από το 1996 μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα αποδεχθούμε πιθανά τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα, σε αμφισβητούμενου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς, και ότι ακόμη και αν αυτό επιχειρηθεί δεν θα έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ιστορικό των επαφών Ελλάδας- Τουρκίας, που ξεκίνησαν το 2002, επί πρωθυπουργίας Μπουλέντ Ετσεβίτ και συνεχίστηκαν όταν ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν ξεκινήσει το 2002, κατά την Πρωθυπουργία του αείμνηστου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 12 Μαρτίου του 2002 στην Άγκυρα και μέχρι τα τέλη του έτους που ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είχαν πραγματοποιηθεί 7 γύροι διερευνητικών επαφών.Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας σε ότι αφορά τις βραχονησίδες των Ιμίων (που οι Τούρκοι αποκαλούν Καρντάκ). Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τις περιόδους των κυβερνήσεων του ΑΚΡ, δεν έγινε καμία αλλαγή στο νομικό ή ενεργό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου», κατέληξε ο κ. Τσαβούσογλου στην απάντησή του προς τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Από την πλευρά της η Αθήνα, δια του αρμόδιου υπουργείου, απαντά:

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα.

Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».

Sponsored Post