ΔΙΕΘΝΕΣ
05/12/2016 12:45 EET | Updated 05/12/2016 12:45 EET

Ψεύτικη αμερικανική «πρεσβεία» στην Γκάνα εξέδιδε πλαστές βίζες σε Αφρικανούς

grandriver via Getty Images
Two American passports with visa or tourist cards tucked inside all stamped and ready to go.g

Οι αρχές της Γκάνα εξάρθρωσαν μια σπείρα έκδοσης πλαστών αδειών εισόδου σε άτομα που επιθυμούσαν να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Με βάση τους ένα διώροφο κτίριο -που αποτελούσε μια ψεύτικη πρεσβεία των ΗΠΑ- οι συλληφθέντες εξέδιδαν πλαστές βίζες και άλλα ψεύτικα έγγραφα έναντι αμοιβής. Η έκδοση μιας ψεύτικης βίζας άγγιζε συνήθως τα 6.000 δολάρια.

Ο ακριβής αριθμός των συλλήψεων δεν είναι ακόμα γνωστός, όμως οι φερόμενοι ως δράστες προέρχονταν από ντόπιες και τουρκικές εγκληματικές οργανώσεις. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως τα γραφεία τους λειτουργούσαν σαν μια κανονική πρεσβεία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να μιλήσουν με τους «διπλωμάτες» κατόπιν ραντεβού, ενώ έξω από το κτίριο κυμάτιζε η αμερικανική σημαία. Στο γραφείο του «πρέσβη» μπορούσε μάλιστα κανείς να βρει ένα πορτρέτο του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα.

Η «πρεσβεία» ήταν ανοιχτή τρεις φορές την εβδομάδα και... διαφήμιζε τις υπηρεσίες της με γιγαντοαφίσες σε κεντρικούς δρόμους της Γκάνας και άλλων γειτονικών αφρικανικών χωρών. Παρόλο που δεν έκρυβε τις δράσεις του, το κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά από καταγγελία αγνώστων στις αμερικανικές αρχές που με την σειρά τους επικοινώνησαν με την αστυνομία της Γκάνας.