Ο θάνατος μιας 31χρονης Αμερικανίδας το 1994 παραμένει μυστήριο

Ο θάνατος μιας 31χρονης Αμερικανίδας το 1994 παραμένει μυστήριο
Getty Images/iStockphoto

Την απίστευτη ιστορία της Γκλόρια Ραμίρεζ, ο θάνατος της οποίας συνεχίζει να αποτελεί μυστήριο, μας υπενθύμισε το Buzzfeed σε πρόσφατο άρθρο του. Η υπόθεση απασχολούσε για μήνες τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το 1994, ενώ, μετά την ευρεία χρήση του διαδικτύου, έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Έκτοτε έχει εμπνεύσει σενάρια σειρών, όπως το Grey's Anatomy και το The X-Files, ενώ δεν είναι λίγες και οι σχετικές θεωρίες συνωμοσίας.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 1994, η 31χρονη Γκλόρια Ραμίρεζ από την πόλη Ρίβερσαϊντ της Καλιφόρνιας εισήχθη εσπευσμένα στα επείγοντα του τοπικού Νοσοκομείου με διάφορα συμπτώματα όπως ναυτία, ταχυκαρδία και δυσκολία στην αναπνοή. Η ίδια έπασχε από καρκίνο των ωοθηκών σε προχωρημένο στάδιο και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για τους πόνους που ένιωθε σε όλο της το σώμα.

Μόλις εισήλθε στο Νοσοκομείο, οι γιατροί της χορήγησαν τρία φάρμακα για να ρυθμίσουν τους παλμούς της. Όταν όμως είδαν πως η ίδια δεν ανταποκρίθηκε σε αυτά, χρησιμοποίησαν απινιδωτή. Το μικρό όμως αυτό ηλεκτρικό σοκ, είχε σαν αποτέλεσμα το σώμα της ασθενούς να εκκρίνει μια λιπαρή ουσία που μύριζε έντονα σκόρδο.

Την ίδια στιγμή, μια νοσοκόμα ονόματι Σούζαν Κέιν έπαιρνε δείγμα αίματος για περαιτέρω αιματολογικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγραφεί, η ίδια παρατήρησε μικρούς κρυστάλλους στο αίμα και στην ατμόσφαιρα απελευθερώθηκε μια έντονη μυρωδιά αμμωνίας. Η Κέιν λιποθύμησε και το ίδιο συνέβη σε μια ακόμα νοσοκόμα.

Η Ραμίρεζ έφυγε από την ζωή το ίδιο βράδυ, όμως προβλήματα με την υγεία τους αντιμετώπισαν και όσοι γιατροί και νοσηλευτές κλήθηκαν να την θεραπεύσουν και αργότερα να μεταφέρουν το σώμα της σε άλλη πτέρυγα του Νοσοκομείου. Από το 37μελες ιατρικό προσωπικό που βρισκόταν στα επείγοντα, οι 23 αισθάνθηκαν αδιαθεσία. Εξ' αυτών, οι πέντε χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ μια πτέρυγα το Νοσοκομείου άδειασε για προληπτικούς λόγους.

Το Νοσοκομείο είχε αρχικά ανακοινώσει ότι η Ραμίρεζ πέθανε από φυσικά αίτια λόγω της ασθένειάς της και πως το ιατρικό προσωπικό βίωσε αυτό που αποκαλείται «μαζική υστερία». Η αδιαθεσία δηλαδή της πρώτης νοσοκόμας προκάλεσε πανικό και στους συναδέλφους της που εμφάνισαν ψυχοσωματικά συμπτώματα. Ωστόσο, αυτό δεν εξηγούσε γιατί πέντε νοσηλευτές χρειάστηκε να νοσηλευτούν για μέρες.

Πράγματι, μια ασκούμενη γιατρός ονόματι Τζούλι Γκορτσίνσκι εμφάνισε ανάγγεια οστική νέκρωση, η οποία προκαλείται από την διακοπή της αιμάτωσης κάποιου οστού για διάφορους λόγους που δεν σχετίζονται με την «μαζική υστερία». Αυτό δημιούργησε σε πολλούς την εντύπωση πως το Νοσοκομείο προσπάθησε να συγκαλύψει την υπόθεση και πως στην πραγματικότητα το ίδιο ευθυνόταν για τον θάνατο της ασθενούς.

Μία από τις θεωρίες συνωμοσίας έκανε λόγο για απελευθέρωση μέσω του εξαερισμού κάποιου θανατηφόρου αερίου στην συγκεκριμένη πτέρυγα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο της ασθενούς και την αδιαθεσία των γιατρών. Όμως το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι το επικίνδυνο αυτό αέριο προερχόταν από την ίδια την ασθενή.

Η Ραμίρεζ φέρεται να χρησιμοποιούσε την ουσία DMSO (διμεθυλοσουλφοξείδιο) σε μορφή τζελ για την αντιμετώπιση των πόνων που της προκαλούσε η επάρατη νόσος. Η φαρμακευτική χρήση της ουσίας αν και είναι ευρέως διαδεδομένη στις ΗΠΑ και η χορήγησή της δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή, έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, ακόμα και θάνατο.

Αυτό που ισχυρίζεται το εργαστήριο Λίβερμορ και σειρά χημικών είναι ότι η Ραμίρεζ χρησιμοποίησε μεγάλη δόση DSMO με αποτέλεσμα να εμφανίσει συμπτώματα υπερδοσολογίας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ταχυκαρδία και η ναυτία. Όταν οι γιατροί χορήγησαν ηρεμιστικά φάρμακα και χρησιμοποίησαν τον απινιδωτή στην ασθενή, είναι πιθανό να προκλήθηκε χημική αντίδραση που είχε σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση του αερίου DMSO4 που είναι δηλητηριώδες. Αυτό το σενάριο εξηγεί και την οσμή σκόρδου που έχει συνδεθεί με την υπερδοσολογία του φαρμάκου DSMO.

Η υπόθεση συνεχίζει να θεωρείται άλυτη, παρόλο που το Νοσοκομείο έκανε λόγο για «φυσικά αίτια θανάτου», καθώς η πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί υπεύθυνο το συγκεκριμένο (περιβόητο) φάρμακο, το οποίο συνεχίζει να χορηγείται ελεύθερα στους Αμερικανούς καταναλωτές.

Δημοφιλή