ΔΙΕΘΝΕΣ
05/12/2016 15:40 EET | Updated 05/12/2016 15:40 EET

Ταϊβάν: Η χώρα που όλοι αγνοούν και πρόσεξε ο Τραμπ

VCG via Getty Images
TAIPEI, CHINA - NOVEMBER 22: Taiwan President Tsai Ing-wen listens to British primatologist Jane Goodall's speech at National Taiwan University of Science and Technology during Jane Goodall's revisit to Taiwan on November 22, 2016 in Taipei, Taiwan of China. Considered to be the world's foremost expert on chimpanzees, Jane Goodall spoke on how to protect animals. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)

Προτού καν αναλάβει προεδρικά καθήκοντα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεχτεί οξεία κριτική για τους διορισμούς δισεκατομμυριούχων σε σημαντικές κυβερνητικές θέσεις και την φερόμενη εμπλοκή των επιχειρήσεών του στις μελλοντικές πολιτικές του αποφάσεις. Ωστόσο, αυτό που του αναγνώρισαν ακόμα και μεγαλύτεροι επικριτές του ήταν το εξής: η επιλογή του να συνομιλήσει με την πρόεδρο της Ταϊβάν.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική συνομιλία με την κυβέρνηση του μερικώς αναγνωρισμένου καθεστώτος. Το 1979, ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ αποδέχτηκε να αναγνωρίσει την Ταϊβάν ως μέρος μιας «αδιαίρετης Κίνας», ώστε να αποφευχθεί μια διατάραξη των σχέσεων με την Κίνα. Μόνο που οι Πολιτείες δεν είναι το μοναδικό κράτος που αναγνωρίζει το ανεξάρτητο καθεστώς.

Η σημαία και ο εθνικός ύμνος της χώρας δεν επιτρέπονται στους διεθνείς αθλητικούς διαγωνισμούς, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, εμφανίστηκε με το όνομα «Κινεζική Ταϊπέι», γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Ακόμα, η χώρα έχει αποκλειστεί από τα περισσότερα έθνη, με διάφορες συνέπειες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και την περίοδο εξάπλωσης του SARS, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δεν παρείχε ζωτικής σημασίας πληροφορίες στην Ταϊβάν, παρότι απειλούνταν οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Εξάλλου, ελάχιστοι αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως ανεξάρτητη χώρα.

Το QUARTZ τονίζει την ανάγκη να συμπεριληφθεί η Ταϊβάν στις διεθνείς συνομιλίες και να λάβει την αναγνώριση που της αξίζει. Όπως επισημαίνει, ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες, η χώρα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες στην παγκόσμια διπλωματική αρένα, ενώ το 2009 έθεσε σε εφαρμογή δύο συμφωνίες των Ηνωμένων Εθνών, παρόλο που έχει αποκλειστεί από τον Οργανισμό.