ΔΙΕΘΝΕΣ
05/12/2016 04:25 EET | Updated 05/12/2016 04:25 EET

Έκλεισε ψεύτικη πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γκάνα η οποία έκανε «κομπίνα» με βίζες επί 10 χρόνια

ROMEO GACAD via Getty Images
Armed Indonesian elite police commandos secure the exit at the court house for the departure of a vehicle (background R) carrying French drug trafficker Serge Atlaoui in Tangerang on March 11, 2015 following a court hearing on judicial review against his death sentence. Atlaoui is among a group of drug convicts, including nationals from Australia, Brazil, the Philippines, Ghana and Nigeria, who face imminent execution by firing squad in Nusakambangan prison island after recently losing their app

Οι αρχές της Γκάνας έκλεισαν μια ψεύτικη πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα, Άκρα, την οποία διαχειριζόταν ένα κύκλωμα εγκληματιών που επί μια δεκαετία παρείχε παράνομα αποκτηθείσες βίζες, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, μέχρι το κλείσιμό της, η ψευδής πρεσβεία βρισκόταν σε ένα ετοιμόρροπο ροζ διώροφο κτίριο με μεταλλική σκεπή, έξω από το οποίο ανέμιζε μια αμερικανική σημαία. Στο εσωτερικό της κρεμόταν ένα πορτρέτο του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

«Δεν τη διαχειριζόταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά από μέλη εγκληματικών κυκλωμάτων Γκανέζων και Τούρκων, καθώς και ενός Γκανέζου δικηγόρου με ειδίκευση σε θέματα μετανάστευσης και ποινικού δικαίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τούρκοι υπήκοοι που μιλούσαν αγγλικά και ολλανδικά παρουσιάζονταν ως προσωπικό της πρεσβείας και επάνδρωναν την «επιχείρηση». Έρευνες αποκάλυψαν την ύπαρξη και μιας ψεύτικης ολλανδικής πρεσβείας- οι ολλανδικές αρχές δεν προέβησαν σε σχόλια.

Το κύκλωμα παρείχε «αυθεντικές» βίζες οι οποίες όμως είχαν αποκτηθεί μέσω απάτης και πλαστά έγγραφα ταυτοποίησης, περιλαμβανομένων πιστοποιητικών γέννησης με κόστος 6.000 δολαρίων το ένα.

Κατά τη διάρκεια των επιδρομών έγιναν αρκετές συλλήψεις, και κατασχέθηκαν επίσης αυθεντικές και πλαστές ινδικές και νοτιοαφρικανικές βίζες, καθώς και βίζες της ζώνης Σένγκεν, και 150 διαβατήρια από 10 διαφορετικές χώρες μαζί με ένα laptop και smartphones.

Στην ανακοίνωση δεν αναφερόταν πώς η συμμορία αποκτούσε αυθεντικές βίζες ή πόσοι εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ και άλλες χώρες με βίζες που εκδόθηκαν από το κύκλωμα.

«Οι εγκληματίες που “έτρεχαν” την επιχείρηση αυτή ήταν σε θέση να πληρώνουν διεφθαρμένους αξιωματούχους για να κάνουν ότι δεν βλέπουν, καθώς και να αποκτούν κενά αυθεντικά έγγραφα προς διαμόρφωση» ανακοινώθηκε.

Στο μεταξύ, η πραγματική πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γκάνα είναι ένα βαριά οχυρωμένο κτίριο το οποίο βρίσκεται σε εμφανές σημείο σε μια από τις πιο ακριβές γειτονιές της πρωτεύουσας.

Η ψεύτικη πρεσβεία ήταν ανοικτή τρία πρωινά την εβδομάδα και δεν δεχόταν κόσμο παρά μόνο με ραντεβού.