ΔΙΕΘΝΕΣ
05/12/2016 09:20 EET | Updated 05/12/2016 09:20 EET

Ρέντσι, Ολάντ, Κάμερον, Ομπάμα... Ή αλλιώς η viral συλλεκτική φωτογραφία με τους ηγέτες που μας «τέλειωσαν» το 2016

Handout via Getty Images
HANOVER, GERMANY - APRIL 25: German Chancellor Angela Merkel greets France's President Francois Hollande, (2nd R) U.S. President Barack Obama, Prime Minister of Great Britain David Cameron (L) and Prime Minister of Italy Matteo Renzi (R) at Schloss Herrenhausen palace on April 25, 2016 in Hanover, Germany. (Photo by Guido Bergmann/Bundesregierung via Getty Images)

Για όσους έχουν διαβάσει το αστυνομικό μυθιστόρημα της μεγάλης κυρίας του είδους Agatha Christie, «And then there were none» (στα ελληνικά διατηρείται ο αρχικός τίτλος «10 μικροί νέγροι»),είναι πολύ εύκολο να αντιληφθούν την ειρωνεία που υπάρχει σε αυτή τη φωτογραφία των πέντε ηγετών αλλά και τις σαρκαστικές, χιουμοριστικές ατάκες που τη συνοδεύουν...Και για να βοηθήσουμε όσους δεν το έχουν διαβάσει, η πλοκή έχει ως εξής: 10 άτομα βρίσκονται αποκλεισμένα σε ένα νησί και λίγο με την άφιξή τους αρχίζουν οι φόνοι. Φυσικά αυτός που θα επιζήσει είναι ο...δολοφόνος.

Και για να σας βάλουμε στο κλίμα, η φωτογραφία - με τίτλο «οι 5 του Ανόβερο»- τραβήχτηκε από τον φωτογράφο του Λευκού Οίκου, στις 25 Απριλίου κατά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στο Ανόβερο.

Σε αυτή βλέπουμε τον Ομπάμα μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας μαζί με την οικοδέσποινα Άγκελα Μέρκελ. Τώρα μετά και το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ιταλία και την ανακοίνωση περί παραίτησης του Ματέο Ρέντσι κάποιοι- πολύ εύστοχα- την ανέσυραν από το αρχείο τους.

Όπως επισημαίνουν χρήστες του διαδικτύου και ιταλικά μέσα ενημέρωσης -η ιταλική έκδοσης της Huffington Post, η Corriere και η Republica κ.α. -σε αυτή τη φωτογραφία βλέπουμε για τελευταία φορά όλους μαζί τους, τότε, πολιτικούς ηγέτες των ισχυρότερων χωρών της ΕΕ μαζί με τον αμερικανό Πρόεδρο. Περίπου επτά μήνες μετά όμως, τίποτε δεν είναι πια το ίδιο.

Ο Ντέβιντ Κάμερον παραιτήθηκε μετά το δημοψήφισμα που έφερε το Brexit. Ο Φρανσουά Ολάντ παραμένει πρόεδρος της Γαλλίας αλλά ανακοίνωσε πως τελικά δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος- απόφαση χωρίς προηγούμενο για Γάλλο εν ενεργεία Πρόεδρο με μια μόνο θητεία. Για τον Μπαράκ Ομπάμα, ήταν δεδομένο πως η θητεία του έληγε φέτος αλλά τώρα όλοι θα πρέπει να δεχθούμε πως στη θέση του- σε μια ανάλογη πχ φωτογραφία με ευρωπαίους ηγέτες- θα βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τελευταία απώλεια φυσικά ο Ματέο Ρέντσι και μόνη... επιζήσασα – με μια σκληρή πολιτική μάχη επιβίωσης το 2017 για την ανάδειξη εκ νέου στην Καγκελαρία της Γερμανίας- η Άγκελα Μέρκελ.

Δικαίως λοιπόν αυτό το στιγμιότυπο για πολλούς αποτελεί την καλύτερη φωτογραφική, πολιτική ανασκόπηση της χρονιάς ενώ αρκετοί τη σχολιάζουν με φράσεις όπως «η πτώση των ηγετών» ή δανείζονται τον τίτλο του βιβλίου της Chriestie «Αnd then there were none»...

Στην Ελλάδα πάλι, αρκετοί εστιάζουν στην...ανθεκτική κα Μέρκελ.