ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/12/2016 07:50 EET | Updated 05/12/2016 07:51 EET

Το βίντεο που θα σας δείξει πως, καμιά φορά, δεν μπορείτε να εμπιστεύεστε ούτε τα μάτια σας

YouTube

Το να δει κάποιος κάτι με τα ίδια του τα μάτια είναι συνήθως η απόλυτη απόδειξη που χρειάζεται για να πιστέψει πως...ισχύει. Ωστόσο, ακόμα και τότε δεν μπορεί να είναι σίγουρος, και δεν εννοούμε απαραίτητα περίπλοκες, «στημένες» εικόνες: Κάποιες φορές μπορεί να μιλάμε για οφθαλμαπάτες οι οποίες οφείλονται στον τρόπο λειτουργίας της ανθρώπινης όρασης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι βίντεο που ανέβηκε στο κανάλι AsapSCIENCE στο YouTube, στο οποίο φαίνεται πώς τα μάτια μας κάποιες φορές μας παραπλανούν- και έχει σχεδόν δύο εκατομμύρια views μέσα σε λίγες ημέρες.

Χρειάζεται απλά να κλείσετε το αριστερό μάτι σας και να κοιτάτε τον σταυρό στα αριστερά της οθόνης- όπως θα παρατηρήσετε, κάποια στιγμή ο κύκλος στα δεξιά εξαφανίζεται.

Στο βίντεο εξηγείται γιατί συμβαίνει αυτό: «Τα κύτταρα στο πίσω μέρος του ματιού σας μετατρέπουν το φως σε σήματα που αποστέλλονται στον εγκέφαλό σας, αλλά σε συγκεκριμένο σημείο χάνονται επειδή εκεί συνδέονται με το μάτι νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Οπότε, οτιδήποτε βρίσκεται σε εκείνο το σημείο είναι «αόρατο», οπότε και πρόκειται για το “τυφλό σας σημείο”».