ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/12/2016 14:32 EET | Updated 07/12/2016 14:37 EET

Eurostat: Ελληνική πρωτιά στο παθητικό κάπνισμα. Το 32,6% του πληθυσμού επιβαρύνει την υγεία του 64,2%

Moody portrait of 9yr old girl with smoke around her head facing camera arms crossed, dark shadows, on black off center copy space
SOOC
Moody portrait of 9yr old girl with smoke around her head facing camera arms crossed, dark shadows, on black off center copy space

Άλλη μια (δυσάρεστη) ελληνική πρωτιά φέρνει στο φως η Eurostat. Η χώρας μας έρχεται πρώτη -και με διαφορά- στο παθητικό κάπνισμα, με τα δύο τρίτα των Ελλήνων (64,2%) να εκτίθενται στους καπνούς τρίτων σε κλειστούς χώρους σε καθημερινή βάση. Ακολουθούν η Κροατία (44,7%), η Βουλγαρία (40,5%), η Ρουμανία (37,6%), η Μάλτα (32,1%), η Τσεχία (30,1%) και η Πολωνία (29,5%).

Η Ελλάδα έρχεται δεύτερη και στα ποσοστά των καπνιστών κάθε χώρας, με το 32,6% του πληθυσμού να καπνίζει συστηματικά. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Βουλγαρία, η οποία μας ξεπερνά κατά 1,9 μονάδες στον αριθμό των καπνιστών, προστατεύει σε μεγαλύτερο βαθμό τους μη καπνιστές από την έκθεση σε καπνό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια μικρή μειοψηφία επιβαρύνει την υγεία της πλειοψηφίας των Ελλήνων, παρά την ύπαρξη του αντικαπνιστικού νόμου. Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος για το παθητικό κάπνισμα δεν ξεπερνά το 25%.

e

Eurostat

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος, είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι  θα υπάρξει αυστηριοποίηση της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας, μέσω και της κύρωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2014 για τα καπνικά προϊόντα, αλλά και του πρωτοκόλλου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων. Ακόμα, είχε ζητήσει α συγκροτηθεί εθνική στρατηγική εναντίον του καπνίσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο έκανε τον γύρο του διαδικτύου φωτογραφία που έδειχνε τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη να καπνίζει στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου Υγείας.

Η Eurostat επισημαίνει ότι το κάπνισμα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία που μπορεί αν αποφευχθεί και η οποία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών προβλημάτων. Τα συγκεκριμένα ευρήματα έρχονται λίγες ημέρες μετά την δημοσίευση έρευνας που προειδοποιούσε ότι ακόμα και το περιστασιακό κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Νωρίτερα αυτό το έτος, έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ εξηγούσε ότι, παρόλο που μειώνονται οι καπνιστές στην χώρα μας, αυτό δεν ισχύει και για τους παθητικούς καπνιστές.