ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2016 14:12 EET | Updated 11/12/2016 14:12 EET

Προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ. Τι εκτιμούν οι αναλυτές

ROBERT ATANASOVSKI via Getty Images
Macedonia's former prime minister and leader of the ruling VMRO DPMNE Nikola Gruevski arrives to cast his vote at a polling station in Skopje during a general election on December 11, 2016.Macedonians began voting in an early general election in a bid to end a deep political crisis that has roiled the small Balkan country for nearly two years. / AFP / Robert ATANASOVSKI (Photo credit should read ROBERT ATANASOVSKI/AFP/Getty Images)

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή, οι πολίτες της ΠΓΔΜ για την εκλογή του επόμενου προέδρου της χώρας.

Κύριοι διεκδικητές είναι ο πρόεδρος του συντηρητικού κυβερνητικού κόμματος VMRO – DPMNE Νίκολα Γκρουέφσκι και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ. Υπενθυμίζουμε ότι Ζάεβ ήταν εκείνος που είχε αποκαλύψει σκάνδαλο που προκάλεσε κρίση στην κυβέρνηση. Όπως αποκαλύφθηκε, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και απλοί πολίτες παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ στην επιφάνεια βγήκαν και πολλές υποθέσεις διαφθοράς.

Η ίδια η κυβέρνηση διαψεύδει τις κατηγορίες και κάνει λόγο για «ξένες υπηρεσίες» που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την ΠΓΔΜ με την βοήθεια της αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκρουέφσκι, παρά την εμπλοκή του στο πρόσφατο σκάνδαλο, φαίνεται να ηγείται στις δημοσκοπήσεις, αν και έχουν υπάρξει αμφιβολίες τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τα προγνωστικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Deutsche Welle που επικαλείται τον Αυστριακό ακαδημαϊκό, Φλόριαν Μπίμπερ, δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα βγει νικητής. «Σε περίπτωση που κέρδιζε, το σκάνδαλο θα μπορούσε να ξεχαστεί. Πιστεύω πως η προσπάθεια επιρροής του αποτελέσματος θα είναι πολύ μεγάλη και θα πρέπει να δούμε πόσο καθαρές θα είναι οι εκλογές. Αλλά και για την αντιπολίτευση το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο διότι εάν χάσει θα οδηγηθεί στο περιθώριο», εξηγεί.

Ο κ. Μπίμπερ προσθέτει ακόμα ότι  αν το κόμμα του Νίκολα Γκρουέφσκι κερδίσει, θα είναι δύσκολη η πορεία της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και εκτός αυτού θα είναι δύσκολη και μια συμφωνία με την χώρα μας στο θέμα της ονομασίας. «Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως αυτό το κόμμα θα ήταν πρόθυμο να προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό με την Ελλάδα», είπε, χωρίς να διστάσει να κατηγορήσει την Ελλάδα για «αντιπαραγωγικότητα» πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.