Το θρίλερ με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς. Στο «φως» τα στοιχεία της δικογραφίας

Το θρίλερ με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς. Στο «φως» τα στοιχεία της δικογραφίας
Eurokinissi

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δέχεται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο αφόρητες πιέσεις για την έκδοση των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν ελλιπή τον φάκελο που εστάλη από την Άγκυρα στις ελληνικές Αρχές για την έκδοσή τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» της Κυριακής που φέρνει στο φως στοιχεία από τον φάκελο της υπόθεσης, η οποία έχει εξελιχθεί σε διπλωματικό θρίλερ.

Την ημέρα του πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα οι οχτώ στρατιωτικοί φέρονται να επέβαιναν σε τρία διαφορετικά ελικόπτερα, τρεις επέβαιναν στο πρώτο, τρεις στο δεύτερο και δύο στο τρίτο. Όταν αντιλήφθηκαν ότι κινδυνεύει η ζωή τους, επιβιβάστηκαν όλοι τους σε ένα ελικόπτερο και κατευθύνθηκαν προς την Αλεξανδρούπολη.

Ο φάκελος που εστάλη από την Τουρκία στις ελληνικές Αρχές αναφέρει ότι έχει καταγραφεί η επικοινωνία μεταξύ των τριών ελικοπτέρων πριν αυτά προσγειωθούν έξω από την Κωνσταντινούπολη και φύγουν για Ελλάδα, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να δείξει ότι οι οχτώ συνωμοτούσαν. Νομικοί κύκλοι, ωστόσο, αναφέρουν ότι η μεταξύ τους επικοινωνία δεν στοιχειοθετεί κάποιο αδίκημα, καθώς οι ίδιοι οι στρατιωτικοί ισχυρίζονται ότι το μοιραίο βράδυ επιχειρούσαν από κοινού για τη περισυλλογή τραυματιών.

Όταν βρέθηκαν, ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα λένε, στα σημεία όπου έπρεπε να επιχειρήσουν δέχθηκαν πυρά αστυνομικών.

Το αποτέλεσμα ήταν δύο από τα ελικόπτερα να βληθούν από σφαίρες με αποτέλεσμα να φύγουν για την Αλεξανδρούπολη με άλλο -ασφαλές- ελικόπτερο. Η τουρκική πλευρά παρέδωσε στις ελληνικές Αρχές φωτογραφίες από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στο σημείο από όπου φέρονται να αναχώρησαν για Ελλάδα. Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από κείμενο που αναφέρει την ώρα που οι κάμερες κατέγραψαν, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, τη φυγή των οχτώ στρατιωτικών από περιοχή που βρίσκεται έξω από την Κωνσταντινούπολη:

«Κατόπιν έρευνας διαπιστώσαμε ότι τέσσερα ελικόπτερα Σικόρσκι απογειώθηκαν στις 15 Ιουλίου 2016 και ώρα 21.35, 21.39, 21.45, 21.50. Πέμπτο ελικόπτερο απογειώθηκε στις 23.15 αλλά λόγω έλλειψης φωτισμού δεν διαπιστώθηκε η ακριβής ώρα απογείωσης. Στις 16 Ιουλίου 2016 και ώρα 3.38 διαπιστώθηκε η προσγείωση ελικοπτέρου, οι επιβαίνοντες του οποίου (7-8 άτομα) επιβιβάστηκαν σε άλλο ελικόπτερο και αναχώρησαν». Οι φωτογραφίες ελήφθησαν σε χρόνο κατά τον οποίο η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη ήταν εμπόλεμη, καθώς σημειώνονταν βροχή πυρών ανάμεσα σε πραξικοπηματίες και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Πυροβολισμοί έπεφταν, σύμφωνα με τους οχτώ στρατιωτικούς, και στο σημείο λήψης του συγκεκριμένου οπτικού υλικού.

Στην Αλεξανδρούπολη έφτασαν στις 11.42 το πρωί της ίδιας ημέρας δηλώνοντας στον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας του Αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» κατάσταση emergency (επείγουσα).

Στις καταθέσεις τους αναφέρουν ότι «ουδέποτε συμμετείχαμε στο πραξικόπημα και ουδέποτε είχαμε σχέσεις με πολιτικούς. Η ειδικότητά μας είναι οι διασώσεις και αυτό κάναμε και εκείνο το βράδυ. Τα ελικόπτερα που χειριζόμαστε δεν φέρουν οπλισμό. Δεν έχουμε καμία σχέση με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Στις στρατιωτικές Σχολές μάθαμε τον Κεμαλισμό, όπως όλοι οι συνάδελφοί μας. Είμαστε βέβαιοι ότι αν εκδοθούμε στην Τουρκία θα βασανιστούμε».

Οι οικογένειες τους έχουν απομονωθεί στη γειτονική χώρα. Οι τρεις στρατιωτικοί για τους οποίους το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε τη μη έκδοσή τους έχουν μικρά παιδιά και ενημερώθηκαν ότι οι σύζυγοί τους έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τη δουλειά τους. Δύο από τις γυναίκες ήταν δασκάλες και μία διευθύντρια σε εταιρία. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν οι οχτώ, έχουν αφαιρεθεί τα διαβατήρια από τις συζύγους τους, ενώ μιλούν μαζί τους τηλεφωνικά με προσοχή και μόνο για τα απαραίτητα υπό το φόβο οι επικοινωνίες τους να παρακολουθούνται.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι πιέσεις προς την Αθήνα για την έκδοση. Την περασμένη Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, άφησε εμμέσως να εννοηθεί ότι η μη έκδοσή τους μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Η έκδοση είναι αναγκαία για την απόδοση του δικαίου και για τις τουρκοελληνικές σχέσεις», δήλωσε. Μία ημέρα νωρίτερα στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ζήτησε την άμεση έκδοση των αξιωματικών.

Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί δύο αποφάσεις για μη έκδοση πέντε Τούρκων και μία απόφαση για έκδοση τριών. Η πρώτη απόφαση για μη έκδοση από το Συμβούλιο Εφετών εξεδόθη στις 6 Δεκεμβρίου και αφορούσε στους τρεις πρώτους. Μία ημέρα μετά ακολούθησε δεύτερη απόφαση για έκδοση τριών, ενώ την περασμένη Πέμπτη το Συμβούλιο απεφάνθη τη μη έκδοση των υπόλοιπων δύο.

«Ίδιες υποθέσεις, διαφορετικά συμβούλια»

Στο ερώτημα γιατί τα δικαστικά συμβούλια αποφάσισαν την έκδοση στην Τουρκία για τρεις στρατιωτικούς και τη μη έκδοση για τους πέντε συναδέλφους τους, απαντά στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ο κ. Χρίστος Μυλωνόπουλος, δικηγόρος των Τούρκων στρατιωτικών και καθηγητής Νομικής.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η Δικαιοσύνη έχει να κάνει με οχτώ ίδιες περιπτώσεις. Από νομικής πλευράς δεν διαφέρει κάποιος από τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς σε κάτι από τον άλλον. Η διαφορά στις αποφάσεις έγκειται στο ότι είναι διαφορετικά τα συμβούλια που τους έκριναν, συνεπώς συμπεραίνουμε ότι είναι διαφορετικά τα κριτήρια του κάθε συμβουλίου.

Η απόφαση για έκδοση των τριών δεν είναι νόμιμη. Και αυτό διότι οι δύο από τις τρεις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται (κατάλυση πολιτεύματος και κατάλυση του Κοινοβουλίου) δεν είναι αξιόποινες κατά το ελληνικό δίκαιο και δεν τιμωρούνται, διότι το Ελληνικό Δίκαιο τιμωρεί την κατάλυση του ελληνικού πολιτεύματος και κοινοβουλίου (και όχι ξένων χωρών) ελλείψει τουρκικής διάταξης για αμοιβαιότητα. Ως προς την τρίτη αξιόποινη πράξη για την οποία εκδίδονται, δηλαδή την αρπαγή του ελικοπτέρου, πρόκειται για πράξη που θεωρείται στρατιωτικό έγκλημα. Η έκδοση για στρατιωτικά εγκλήματα κατά την Ευρωπαϊκή σύμβαση εκδόσεως απαγορεύεται. Άρα το μόνο αίτημα το οποίο είναι νόμιμο τυπικά είναι μόνο η απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου Ερντογάν. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν επιτρέπεται η έκδοσή τους, διότι είναι βέβαιο ότι θα κινδυνέψει η ζωή τους από βασανιστήρια. Σημειωτέον ότι για αυτήν την πράξη δεν έχει χορηγηθεί έκδοση».

Δημοφιλή