ΔΙΕΘΝΕΣ
12/12/2016 11:43 EET | Updated 12/12/2016 11:43 EET

Απρόσμενη συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας μετά το πραξικόπημα

ASSOCIATED PRESS
A board shows exchange rates at a foreign currency shop in central Istanbul, Thursday July 21, 2016. Turkey's central bank has cut a key interest rate to help shore up the economy, days after an attempted coup. Turkish stocks are way down from pre-coup levels, as is the Turkish lira. Turkish lawmakers convened to endorse sweeping new powers for President Recep Tayyip Erdogan, that would allow him to expand a crackdown in the wake of the July 15 failed coup. (AP Photo/ Emrah Gurel)

Η τουρκική οικονομία παρουσίασε απρόσμενη συρρίκνωση στο τρίτο τρίμηνο, με βασικό φαινόμενο την πτώση της κατανάλωσης, κάτι που αποτελεί τη σημαντικότερη ένδειξη μέχρι τώρα πως το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου και η πολιτική αναταραχή που προκάλεσε έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της γείτονος.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, είναι η πρώτη φορά μέσα σε επτά χρόνια που η Τουρκία ανακοινώνει συρρίκνωση, με τη λίρα να αποδυναμώνεται.

Το ετήσιο ΑΕΠ σημείωσε πτώση 1,8% σε ετήσια βάση μέσα σε διάστημα τριών μηνών, αρχίζοντας από τον Ιούλιο, ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία- τη στιγμή που εκτίμηση του Bloomberg προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 0,3%.

«Η επιβράδυνση προκύπτει από την κατανάλωση» είπε ο Μπορά Ταμέρ Γιλμάζ, οικονομολόγος της Ziraat Bank. Πρόσφατες πωλήσεις σπιτιών και αυτοκινήτων υποδεικνύουν μια αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης το τέταρτο τρίμηνο, και «μπορεί να δούμε μία ανάκαμψη των εξαγωγών λόγω του αποδυναμωμένου νομίσματος» πρόσθεσε.

Η αυτοπεποίθηση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων έχουν πέσει από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, που έφερε μια περίοδο πτώσης επενδύσεων και πολιτικής αστάθειας, καθώς η κυβέρνηση κυνηγά αυτούς που θεωρεί εχθρούς της. Το κυνήγι ατό έχει κοστίσει σε δεκάδες χιλιάδες άτομα τις δουλειές τους, και έχει προκαλέσει την αντίδραση των δυτικών κυβερνήσεων, ενώ παράλληλα ενίσχυσε τον Ερντογάν όσον αφορά στην επιδίωξή του να διευρύνει τις εξουσίες του.

Η καταναλωτική δαπάνη επλήγη περισσότερο το τρίτο τρίμηνο, πέφτοντας 3,2% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Οι κυβερνητικές δαπάνες όσον αφορά σε μισθούς, αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν 23,8%, περιορίζοντας τις επιπτώσεις από την πτώση στις επενδύσεις, που έπεσαν κατά 0,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2015.

Η απόπειρα πραξικοπήματος, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και η κακοκαιρία όλα συνέβαλαν στις κατώτερες του αναμενομένου επιδόσεις της οικονομίας, είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ σε δήλωσή του μέσω email. «Οι γεωπολιτικές εντάσεις, η αποδυνάμωση του παγκοσμίου εμπορίου και η πτώση στις ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες οικονομίες επηρέασαν την ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο» είπε σχετικά. Ωστόσο, πρόσθεσε πως τα ισχυρά δημοσιονομικά της Τουρκίας και οι καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες θα κρατήσουν την οικονομία ανθεκτική απέναντι στα σοκ, πρόσθεσε.

Η επιβράδυνση εκτείνεται σε διάφορους τομείς της οικονομίας, με την αγροτική παραγωγή να μειώνεται κατά 7,7%, τη βιομηχανική παραγωγή κατά 1,4% και τις υπηρεσίες να συρρικνώνονται κατά 8,4%.

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως είχε αλλάξει τον τρόπο που υπολογίζει το ΑΕΠ για να μετράται καλύτερα ο ρυθμός οικονομικής δραστηριότητας και για να είναι συνεπής απέναντι στις αλλαγές που παρατηρούνται στον υπόλοιπο κόσμο. Ως αποτέλεσμα, το έτος- βάση που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του ΑΕΠ άλλαξε από το 1998 στο 2009. Η νέα μέθοδος ενέτεινε την ετήσια συρρίκνωση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο και καθιστά δυσκολότερη τη σύγκριση με τις παλαιότερες επιδόσεις, σύμφωνα με τον Γιλμάζ.

«Υπό τη νέα μέθοδο, η ανάπτυξη τα περασμένα τρίμηνα υπολογίζεται ως υψηλότερη από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, κάτι που ίσως να κάνει δυνατή την επίτευξη του κυβερνητικού στόχου της ανάπτυξης 3,2% αυτό το έτος» είπε ο Γιλμάζ.

Η ανάπτυξη το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους έχει αναθεωρηθεί, στο 4,5%, από το 4,7% και το 3,1% αντίστοιχα. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2015 αναθεωρήθηκε στο 6,1% από το 4%.