Η agenda της Συνόδου των «27» στις Βρυξέλλες: Μεταναστευτικό, Τουρκία, Ουκρανια, Συρία και Brexit

Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο των «27» στις Βρυξέλλες
SOOC

H μεταναστευτική κρίση και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η πολιτική άμυνας της ΕΕ, η Ουκρανία και η Συρία, αλλά και το Brexit είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη.

Το θέμα της μετανάστευσης είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, και οι 28 ηγέτες αναμένεται να στείλουν σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. «Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι η συμφωνία δουλεύει», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι οι μεταναστευτικές εισροές μειώθηκαν δραστικά και ότι παρά τις όποιες εντάσεις, όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι δεσμευμένα στην εφαρμογή της.

Όσον αφορά το θέμα της απελευθέρωσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία προθεσμία. «Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και κυρίως το πλέον ευαίσθητο ζήτημα που αφορά στον αντιτρομοκρατικό νόμο», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικεντρωθούν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την επιστολή του προέδρου του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ θα αναζητηθεί λύση που θα ανοίγει τον δρόμο προς την επικύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας με την Ουκρανία -μια συμφωνία την οποία μπλοκάρει η Ολλανδία.

«Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσουν την κατάσταση σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, αλλά και σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία», αναφέρει ο Ντ. Τουσκ στην επιστολή του.

Στη συνέχεια, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. «Είναι ένα σημαντικό ζήτημα που έχει επίδραση στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία», σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εξάλλου, το ζήτημα της πολιτικής άμυνας θα συζητηθεί το απόγευμα της Συνόδου. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες στο θέμα της άμυνας», τονίζει ο Ντ. Τουσκ στην επιστολή του, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια της Ευρώπης σε ένα περιβάλλον με νέες γεωπολιτικές προκλήσεις.

Στη συνέχεια οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επικεντρωθούν σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, παρουσία του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα παρουσιάσει τις προοπτικές για την οικονομική ανάκαμψη. Βασικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η επέκταση και ενίσχυση του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη της Επιτροπής Γιούνκερ.

Μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι "27" Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για το θέμα του Brexit, χωρίς την παρουσία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι. Ο σκοπός είναι να συμφωνηθούν οι διαδικασίες, ώστε οι "27" να προετοιμαστούν για τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει πει ότι θα στείλει την επιστολή ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης ως το τέλος Μαρτίου. «Είναι απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού πότε ακριβώς θα γίνει αυτό και το σεβόμαστε», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή