ΔΙΕΘΝΕΣ
15/12/2016 16:03 EET | Updated 15/12/2016 17:29 EET

Ερντογάν: Η Τουρκία θα έχει εφεδρικά σχέδια αν η συμφωνία με την ΕΕ για τη βίζα αποτύχει

Anadolu Agency via Getty Images
ANKARA, TURKEY - DECEMBER 15: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) delivers a speech during a joint press conference with Slovenian President Borut Pahor (not seen) at the Presidential complex in Ankara, Turkey on December 15, 2016. (Photo by Okan Ozer/Anadolu Agency/Getty Images)

Η Τουρκία θα έχει εφεδρικά σχέδια εάν η συμφωνία της με την ΕΕ για την απελευθέρωση βίζας αποτύχει, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία θα ετοιμάσει ένα «Σχέδιο Β» κι ακόμη και ένα «Σχέδιο Γ» αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρήσει την υπόσχεση της για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη του Σένγκεν, προειδοποίησε o Τούρκος πρόεδρος.

«Αν δεν πάρουμε αυτά που θέλουμε στο θέμα της βίζας (…) αν οι υποσχέσεις δεν τηρηθούν, η Τουρκία θα έχει αναμφίβολα ένα σχέδιο Β και ένα σχέδιο Γ», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα μαζί με τον Σλοβένο ομόλογό του στην Άγκυρα.

«Δεν χρειάζεται να λέμε “ναι” σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται σε θέματα που μας αφορούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας έχει δώσει τίποτε μέχρι σήμερα», συμπλήρωσε, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα εναλλακτικά σχέδια που αναφέρθηκε.

Στο πλαίσιο συμφωνίας με την ΕΕ για τον περιορισμό των προσφυγικών/ μεταναστευτικών ροών στην Ένωση, οι Τούρκοι πολίτες πρόκειται να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα.

Ωστόσο, η όλη διαδικασία έχει βαλτώσει, καθώς η Ευρώπη υποστηρίζει πως υπάρχει πρόβλημα με τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της Τουρκίας. Η Τουρκία υποστηρίζει πως οι νόμοι πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, επικαλούμενη τις απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζει.

Sponsored Post