ΔΙΕΘΝΕΣ
16/12/2016 08:35 EET | Updated 16/12/2016 08:35 EET

SZ: Η γερμανική κυβέρνηση διέγραψε απόσπασμα έκθεσης για την επιρροή των πλουσίων στην πολιτική

Thomas Trutschel via Getty Images
BERLIN, GERMANY - JANUARY 18: Angela Merkel, Member of the Christian Democratic Union and German Federal Chancellor before a cabinet meeting. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

Μεγαλώνει το χάσμα πλούσιων και φτωχών, σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης, γράφει η DW. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την γερμανική SZ, οι πλούσιοι έχουν και μεγαλύτερη επιρροή στην εξουσία, κάτι που αργότερα παραλείφθηκε από την έκθεση.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν το 2017 και δείχνουν ότι τα φαινόμενα ανισότητας δεν είναι αισθητά μόνο στην Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη Γερμανία αυξήθηκε σε 16.495 από 12.424 το 2009 και οι μισθοί όσων έχουν μόνιμη θέση απασχόλησης ανέβηκαν πάνω από 10% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Την ίδια στιγμή, οι χαμηλά αμειβόμενοι, που ανήκουν στο 6,1% του πληθυσμού είναι υπερχρεωμένοι, ενώ ο ο αριθμός των αστέγων σημείωσε σημαντική αύξηση από 223.000 το 2008 σε 335.000 το 2014.

Σύμφωνα με την SZ, για πρώτη φορά στο πλαίσιο της έκθεσης για τη φτώχεια, κατόπιν αιτήματος της γερμανίδας υπουργού Εργασίας Αντρέα Νάλες, διερευνήθηκε το εύρος της επιρροής που έχουν εύποροι πολίτες στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, αλλά και η αντίστοιχη επιρροή εισοδηματικά ασθενέστερων συμπολιτών τους. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση αφαίρεσε τα επίμαχα συμπεράσματα από μια νέα επεξεργασμένη εκδοχή της έκθεσης.

Από την αναθεωρημένη εκδοχή της έκθεσης για τη φτώχεια παραγράφηκαν από τη γερμανική κυβέρνηση η αναφορά σε μια «κρίση (σ.σ. πολιτικής) αντιπροσώπευσης», καθώς και η παρατήρηση ότι «άτομα με χαμηλότερο εισόδημα παύουν να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα εξαιτίας εμπειριών που τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικοί προσανατολίζονται λιγότερο με βάση αυτούς για τη λήψη αποφάσεων».