ΔΙΕΘΝΕΣ
16/12/2016 14:09 EET | Updated 16/12/2016 14:09 EET

Στα Bitcoins καταφεύγουν οι πολίτες της Βενεζουέλας για να επιβιώσουν

Bloomberg via Getty Images
A transportation employee counts money at a bus stop in Caracas, Venezuela, on Wednesday, Dec. 14, 2016. Roughly 24 hours ahead of a planned rollout of much awaited -- and much needed -- larger-denomination bolivar bills in Venezuela, banks had yet to receive the new tender on Wednesday, nor was it clear whether the banknotes had even arrived in the country. Photographer: Wil Riera/Bloomberg via Getty Images

Ενόψει της οικονομικής και νομισματικής κρίσης που πλήττει την χώρα, αλλά και της πρόσφατης κυβερνητικής απόφασης να τεθεί εκτός κυκλοφορίας το χαρτονόμισμα των 100 μπολίβαρ, οι πολίτες της Βενεζουέλας ανταλλάσσουν νομίσματα με bitcoins, για να επιβιώσουν.

Το bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο νομισματικό σύστημα που βασίζεται στις αρχές της ομότιμης δικτύωσης, των ψηφιακών υπογραφών και των συναρτήσεων απόδειξης εργασίας. Πρόκειται για ένα ψηφιακό συναλλακτικό σύστημα μέσω Internet και συνεπώς υφίσταται μόνο μέσα σε ψηφιακά συστήματα, δηλαδή δεν έχει υλική υπόσταση και τα ψηφιακά νομίσματα φυλάσσονται στο... ψηφιακό πορτοφόλι του χρήστη.

Το ψηφιακό αυτό νόμισμα διακατέχεται από διαφορετικούς κανόνες που ορίζουν την αξία του, ενώ η δημιουργία των νομισμάτων είναι ελέγξιμη κι έτσι αποτρέπονται φαινόμενα όπως ο πληθωρισμός. Αυτοί οι δύο παράγοντες, σε συνδυασμό με την ευκολία αποστολής των νομισμάτων, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των Βενεζουελάνων.

Παρόλο που ακόμα ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο τα χρησιμοποιούν Bitcoins αναμένεται να αρχίσει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού στην χώρα της Λατινικής Αμερικής. «Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι από διαφορετικές βιομηχανίες δείχνουν ενδιαφέρον (προς τα Bitcoins)», εξηγεί ο Τζωρτζ Φαριάς, διευθύνων σύμβουλος της Cryptobuyer, μιας πλατφόρμας εξαγοράς Bitcoins.

Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα βυθίζεται στην νομισματική κρίση, με επενδυτές να λένε πως το μπολίβαρ «είναι ένα νόμισμα που έπεσε στην τουαλέτα». Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα αυτό τον μήνα, το Bloomberg δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι το ζύγισμα των χρημάτων είναι πλέον ο μόνος τρόπος υπολογισμού λόγω της καλπάζουσας διάστασης που έχει πάρει στην οικονομία της Βενεζουέλας ο υπερπληθωρισμός. Την 28η Νοεμβρίου ένα δολάριο ισούταν με 3.480 μπολίβαρ.