ΔΙΕΘΝΕΣ
16/12/2016 17:05 EET | Updated 16/12/2016 17:05 EET

«Μη μιλάτε στο σεξ, για να μην τραυλίζουν τα παιδιά»: Αντιδράσεις στην Τουρκία λόγω διανομής βιβλίου με οδηγίες για το σεξ

Basin Foto Ajansi via Getty Images
ANKARA, TURKEY - 2016/11/22: A Woman show their hand painted to represent a child's face, Thousands of people protested the government outside the Turkey's parliament building for a draft law about the remission of some people imprisoned for under aged rape. The Turkish government had propose to set aside the convictions of men imprisoned for child sex assaults if they marry their victim with the consent of the family. Following a public outcry, Turkey's government has withdrawn to law design. (Photo by Basin Foto Ajansi/LightRocket via Getty Images)

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και της κυβέρνησης, προκάλεσε βιβλίο με «συμβουλές» για το σεξ που κυκλοφόρησε σε δήμο στην Κιουτάχεια, στη δυτική Τουρκία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet, το βιβλιαράκι διανεμήθηκε από τις δημοτικές αρχές (υπάγονται στο κυβερνών ΑΚΡ) και σε αυτό περιλαμβάνονται συμβουλές προς νεαρά ζευγάρια τύπου «μην μιλάτε κατά το σεξ, γιατί θα μπορούσε να κάνει τα παιδιά να τραυλίζουν».

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του βιβλίου, η γυναίκα πρέπει να είναι υπάκουη στον άντρα της, «παραμένοντας σιωπηλή και ζητώντας συγγνώμη άμεσα όταν ο άνδρας της θυμώνει μαζί της». Αλλού, αναφέρεται πως η πολυγαμία είναι καλή, επειδή «δημιουργεί ανταγωνισμό».

«Ένας άνδρας παντρεμένος με μια γκρινιάρα γυναίκα, αντί να την χωρίσει...μπορεί να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα, χωρίς να χρειάζεται να πάρει διαζύγιο. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ανταγωνισμό» αναφέρεται στο βιβλίο.

Η Φατμά Καπλάν Χουριέτ, βουλευτής του του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή για τον προϋπολογισμό πως το βιβλίο είναι γεμάτο φαντασιώσεις και ανήθικο υλικό.

«Αυτό το βιβλίο, που διανεμήθηκε από τον δήμο για νεαρά παντρεμένα ζευγάρια, είναι ανήθικο. Λέει πως το μπαλέτο και το θέατρο είναι κέντρα για δαίμονες, πως οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να αθλούνται σε αθλητικά κέντρα και πάρκα, ενθαρρύνει τη βία κατά των γυναικών λέγοντας πως αν δείρεις μια γυναίκα θα σε αγαπά και θα σε θέλει περισσότερο, και πως τα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών μπορούν να παντρεύονται μεταξύ τους» είπε σχετικά.

Επίσης, κριτική άσκησε και η κυβέρνηση, με τον υπουργό Παιδείας, Ισμέτ Γιλμάζ, να το περιγράφει ως «πρωτόγονο».

«Ο καθένας μπορεί να μοιράζει (βιβλία) όπως θέλει, αλλά οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν μια ισορροπία...οι άνθρωποι αντιτίθενται στο περιεχόμενο του βιβλίου. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε απόψεις που είναι πρωτόγονες και αντιεπιστημονικές» είπε σχετικά.