ΔΙΕΘΝΕΣ
16/12/2016 08:28 EET | Updated 16/12/2016 08:28 EET

Η Κούβα προσφέρει ρούμι για να αποπληρώσει το χρέος της προς την Τσεχία

Roberto Machado Noa via Getty Images
SANTIAGO DE CUBA, CUBA - 2016/11/21: Emilio Bacardi House of Rum: brand name labels in oak wooden barrels of the drink. Caney, Ronda Brand in bar. The place is a tourist attraction in the tropical city. (Photo by Roberto Machado Noa/LightRocket via Getty Images)

H Κούβα βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο προκειμένου να αποπληρώσει το χρέος της προς την Δημοκρατία της Τσεχίας.

Σύμφωνα με το BBC, η Κούβα αποφάσισε να προσφέρει μπουκάλια ρούμι στην Τσεχία, όπως λένε αξιωματούχοι στην Πράγα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Τσεχίας είπε ότι η Αβάνα έκανε αυτή την πρόταση στη διάρκεια πρόσφατων διαπραγματεύσεων για το ζήτημα του χρέους. Η Κούβα χρωστά 276 εκατομμύρια δολάρια στην Τσεχία κι αν γίνει αποδεκτή η πρότασή της, τότε οι Τσέχοι θα έχουν αρκετό κουβανέζικο ρούμι για πάνω από έναν αιώνα. Ωστόσο, η Πράγα είπε ότι προτιμά να εξοφληθεί τουλάχιστον μέρος του χρέους σε μετρητά.

Το χρέος της Αβάνας ανάγεται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Κούβα κι η τότε Τσεχοσλοβακία μετείχαν στο κομμουνιστικό μπλοκ.

Η Κούβα, βέβαια, δεν διαθέτει σήμερα τόσα χρήματα, αλλά έχει πολύ ρούμι και μάλιστα φημισμένο ανά την υφήλιο– εξ’ ου κι η ασυνήθιστη αυτή πρόταση.

Το υπουργείο Οικονομικών της Τσεχίας είπε ότι είναι εφικτή μια μερική εξόφληση του χρέους είτε με ρούμι είτε με φάρμακα. Αλλά τα κουβανέζικα φάρμακα δεν διαθέτουν ευρωπαϊκή πιστοποίηση κι ίσως είναι ευκολότερο να συμφωνηθεί η εξόφληση του χρέους μ’ ένα πιο παραδοσιακό φάρμακο.