ΔΙΕΘΝΕΣ
18/12/2016 17:32 EET

Δικαστήριο αποφάσισε τη μείωση της ποινής του πρώην προέδρου του Ισραήλ, καταδικασμένου για βιασμούς

David Vaaknin via Getty Images
JERUSALEM, ISRAEL - NOVEMBER 10: (ISRAEL OUT) Former Israeli President Moshe Katsav (C), arrives at Israel's Supreme Court to hear the verdict of his appeal on rape and other sexual offences on November 10, 2011, in Jerusalem, Israel. Israel's Supreme Court today rejected Katsav's appeal against his seven-year jail term for rape and other sexual offences. (Photo by David Vaaknin/Getty Images)

Ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ, ο οποίος εξέτιε από το 2011 ποινή κάθειρξης επτά ετών για βιασμούς, πέτυχε σήμερα απόφαση για τη μείωση της ποινής του, που θα επιτρέψει την αποφυλάκισή του σε μία εβδομάδα.

Ο Μοσέ Κατσάβ κρίθηκε στο τέλος του 2010 ένοχος για βιασμούς δύο γυναικών συνεργατών του την εποχή που ήταν υπουργός Τουρισμού στη δεκαετία του ΄90, για σεξουαλική παρενόχληση, χρηματισμό μαρτύρων και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Αναγκάσθηκε να παραιτηθεί τον Ιούλιο 2007 λόγω των κατηγοριών και φυλακίσθηκε τον Δεκέμβριο 2011.

Ο Μοσέ Κατσάβ δεν αποδέχθηκε ποτέ την ενοχή του και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ζητήσει συγγνώμη για «παρανοήσεις» εκ μέρους νεαρών γυναικών χωρίς πείρα, αλλά όχι για βιασμούς.

Η αποφυλάκισή του συνοδεύεται από σειρά όρων: δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι του τη νύκτα από τις 22.00 έως τις 06.00, δεν θα μπορεί να δίνει συνεντεύξεις επί διετία, δηλαδή την περίοδο που θα έπρεπε να περάσει στη φυλακή, εάν δεν υπήρχε η σημερινή απόφαση.

Η Ζέεβα Γκαλόν, ηγέτις του κόμματος Meretz, αλλά και άλλες βουλευτές του κόμματος της αριστερής αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την απόφαση αποφυλάκισης.

«Στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα το οποίο λέει ότι μπορείς να επιτεθείς εναντίον γυναικών και να καταλήξεις πληρώνοντας το μικρότερο τίμημα, αν έχεις σχέσεις με υψηλά ιστάμενους», αναφέρουν οι τρεις γυναίκες σε ανακοίνωσή τους.