ΔΙΕΘΝΕΣ
18/12/2016 05:34 EET | Updated 18/12/2016 09:27 EET

Μειωμένη η προσέλευση των ψηφοφόρων στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο

IAKOVOS HATZISTAVROU via Getty Images
A Cypriot girl casts the ballot of her relative for the parliamentary elections at a polling station in the capital Nicosia on May 22, 2016.Cyprus went to the polls with leaders appealing to voters to turnout despite widespread disillusion with lawmakers after a prolonged downturn triggered by a eurozone bailout. / AFP / Iakovos Hatzistavrou (Photo credit should read IAKOVOS HATZISTAVROU/AFP/Getty Images)

Εκλογές για την ανάδειξη αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης σε 35 δήμους και 450 περίπου κοινότητες, καθώς και σχολικών εφοριών, διεξάγονται σήμερα στην Κύπρο.Η ψηφοφορία, που άρχισε στις 7 το πρωί, διεξάγεται κανονικά και διακόπηκε για μια ώρα το μεσημέρι. Λόγω χιονόπτωσης στη διάρκεια της νύκτας σε ορισμένες ορεινές κοινότητες, υπήρξε μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας μέχρι οι αρχές να ανοίξουν τους δρόμους. Οι κάλπες θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα και αμέσως μετά θα αρχίσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε μικρές κοινότητες.Συνολικά, λειτουργούν 1.344 εκλογικά κέντρα.

Ο Έφορος Εκλογών ανακοίνωσε ότι η προσέλευση των εκλογέων μέχρι το μεσημέρι ήταν μειωμένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές το 2011. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι, οπότε έκλεισαν οι κάλπες για διακοπή μίας ώρας, στη Λευκωσία ψήφισε το 23%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό προσέλευσης το 2011 ήταν 26%.

Στη Λεμεσό ψήφισε το 22%, σε σύγκριση με 26% το 2011, στην Πάφο ψήφισε το 31% σε σύγκριση με 39% το 2011, ενώ στη Λάρνακα το ποσοστό προσέλευσης ανήλθε στο 24% σε σύγκριση με 40% το 2011.Στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου ψήφισε το 25%, σε σύγκριση με 31% το 2011.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα δήλωσε ότι οι τοπικές εκλογές δεν υστερούν σε σημασία των υπολοίπων εκλογών, δεδομένου ότι οι αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης αφορούν στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε το σύνολο των πολιτών να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, επισημαίνοντας πως η ενεργός συμμετοχή είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της δημοκρατίας. Τόνισε, επίσης, ότι η αποχή δεν είναι η ορθή αντίδραση λόγω οποιασδήποτε απογοήτευσης, τονίζοντας ότι οι πολίτες έχουν καθήκον να ψηφίσουν και να αναδείξουν εκείνους που θεωρούν πιο κατάλληλους να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ότι οι εκλογές διεξάγονται υπό την σκιά σημαντικών πολιτικών εξελίξεων για το Κυπριακό.Ευχήθηκε να ευοδωθεί η προσπάθεια, ώστε οι πολίτες να ζήσουν σε μια απελευθερωμένη και επανενωμένη πατρίδα.Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε τη σημερινή εκλογική διαδικασία σημαντική για την καθημερινότητα των πολίτων, υποδεικνύοντας ότι αυτές οι εκλογές είναι οι λιγότερο κομματικές και με το λιγότερο κομματικό χρώμα στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Εκκληση προς τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα απηύθυνε και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού. Ο κ.Κυπριανού τόνισε ότι εάν δεν συμμετάσχουν σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες, κάποιοι άλλοι θα αποφασίσουν για εκείνους.Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ευχήθηκε το 2017 να είναι η χρονιά επίλυσης του κυπριακού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η ψηφοφορία επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο θεσμό του κράτους. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλεσε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου, ώστε όλοι μαζί να πάνε μπροστά την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, παρά το χαμηλό ενδιαφέρον, υπάρχει ρεκόρ υποψηφιοτήτων για τη θέση του Δημάρχου. Αυξημένος είναι και ο αριθμός των υποψήφιων Κοινοταρχών αλλά και των μελών των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων. Για τον Δήμο Λευκωσίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος διεκδικεί επανεκλογή και στηρίζεται από τα κόμματα ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου,Παναγιώτης Σταυρινίδης, ο οποίος στηρίζεται από το ΑΚΕΛ και ορισμένα μικρά κόμματα. Στην Λεμεσό διεκδικεί επανεκλογή για τρίτη θητεία ο Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ , ο Νίκος Νικολαίδης, τέως ηγετικό στέλεχος της ΕΔΕΚ και υπουργός επί διακυβέρνησης Χριστόφια, ο οποίος απέσπασε την στήριξη του ΔΗΣΥ, και ο Χάρης Αριστείδου. Τρίτη θητεία διεκδικεί στην Αμμόχωστο ο Αλέξης Γαλανός, ο οποίος υποστηρίζεται βασικά από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ .

Υποψήφιοι είναι και οι Ανδρέας Λόρδος και Γιώργος Σταυρή. Τον Δήμο Λάρνακας διεκδικούν οι Αλέξης Μιχαηλίδης, Ανδρέας Βύρας, Ανδρέας Πέτρου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Λούης Δημητρίου και Πέτρος Χριστοδούλου. Στην Πάφο διεκδικεί επανεκλογή ο Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος αποκάλυψε σκάνδαλα του προκατόχου του, Σάββα Βέργα, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Αντίπαλος του νυν δημάρχου είναι ο Άκης Χρυσόμηλος.

Στον Δήμο Κερύνειας υποψήφιοι είναι οι :Γρηγόρης, Νεοκλέους, Οδυσσέας Πατσαλίδης και Ρίτα Κωμοδίκη - Ελισσαίου

Το σύνολο των εκλογέων για όλους τους δήμους και τις κοινότητες ανέρχεται στις 561.376. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 16.740 εκλογείς/πολίτες άλλων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι από την Ελλάδα και την Βρετανία και 634 Τουρκοκύπριοι.

Δικαίωμα ψήφου έχουν και 70 εγκλωβισμένοι κατεχόμενων κοινοτήτων της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας και 161 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)