ΔΙΕΘΝΕΣ
20/12/2016 08:27 EET | Updated 20/12/2016 08:27 EET

Ιβάνκα Τραμπ: Η επερχόμενη «δύναμη πίσω από τον θρόνο»;

Mike Blake / Reuters
Ivanka Trump takes her seat before the third and final 2016 presidential campaign debate between Republican U.S. presidential nominee Donald Trump and Democratic nominee Hillary Clinton at UNLV in Las Vegas, Nevada, U.S., October 19, 2016. REUTERS/Mike Blake

Είναι όμορφη, διάσημη, πλούσια, επιτυχημένη επιχειρηματίας από μόνη της, με περιουσία που εκτιμάται στα 150 εκατ. δολάρια: Ο λόγος για την 35χρονη κόρη του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ιβάνκα Τραμπ, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να ετοιμάζει για να αναλάβει σημαντικό ρόλο στη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Η Ιβάνκα Τραμπ, που βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιεύματος του BBC, σε νεαρή ηλικία εργάστηκε ως μοντέλο, ενώ μεγαλώνοντας δημιούργησε μια αυτοκρατορία που δραστηριοποιείται στους τομείς της μόδας, των επιχειρήσεων, των ΜΜΕ και του «self help». Ωστόσο, βρίσκεται πλέον ιδιαιτέρως στο «μικροσκόπιο» των ΜΜΕ, καθώς ο Τραμπ ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα στον Λευκό Οίκο, παίρνοντας την ίδια και τον σύζυγό της, Τζάρεντ Κούσνερ, μαζί. Όσον αφορά στη σύζυγό του, Μελάνια, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα μείνει – τουλάχιστον σε πρώτη φάση- στη Νέα Υόρκη για να μπορέσει ο νεότερος γιος τους, Μπάρον, να τελειώσει το σχολικό έτος. Η Ιβάνκα και ο άνδρας της εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακόμισης στο Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον, ενώ υπάρχουν αναφορές πως ο Τραμπ θα τους παρέχει χώρο γραφείων στον Λευκό Οίκο που κανονικά προορίζεται για την Πρώτη Κυρία. Η κίνηση αυτή μπορεί να είναι ασυνήθιστη για την αμερικανική πολιτική, ωστόσο δεν προκαλεί τόσο μεγάλη αίσθηση αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για μια οικογένεια που μπαίνει για πρώτη φορά στην πολιτική. Όσον αφορά στη Μελάνια Τραμπ, η Σούζαν Σουέιν, συγγραφέας ενός βιβλίου για τις Πρώτες Κυρίες, λέει ότι η απόφαση να παραμείνει στη Νέα Υόρκη αντικατοπτρίζει μια όχι και τόσο σπάνια επιθυμία να διατηρηθεί μια αίσθηση «φυσιολογικής ζωής» και να προστατευθούν τα παιδιά της οικογένειας από τη δημοσιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Eric Trump Foundation έκανε δημοπρασία για έναν καφέ με την Πρώτη Κόρη, όπως αναφέρουν οι New York Times, με τον Οζάν Οζκουράλ, επενδυτή στο Λονδίνο, να λέει στην αμερικανική εφημερίδα πως έκανε προσφορά 60.000 δολαρίων για μια ευκαιρία να μάθει περισσότερα για τα σχέδια του προέδρου όσον αφορά στη στάση του απέναντι στην Τουρκία και άλλες χώρες. Οι προσφορές την Παρασκευή είχαν ξεπεράσει τα 72.000 δολάρια. Ο Έρικ Τραμπ είπε πως σκεφτόταν να τερματίσει τη διαδικασία, τα έσοδα από την οποία θα πήγαιναν στο St Jude Children's Research Hospital στο Τενεσί. Έκτοτε, η σελίδα έχει εξαφανιστεί.

Με τη Μελάνια στη Νέα Υόρκη, η Ιβάνκα φαίνεται πως θα αναλάβει κάποια από τα καθήκοντα που κανονικά θα αναλάμβανε η Πρώτη Κυρία, πχ της de facto οικοδέσποινας σε συναντήσεις με απεσταλμένους και σε επίσημες εκδηλώσεις. Ούτε αυτό είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο, αναφέρεται στο δημοσίευμα του BBC, καθώς και άλλοι πρόεδροι, όπως ο Τόμας Τζέφερσον, ο Λίντον Τζόνσον, ο Τζέραλντ Φορντ και ο Ρόναλντ Ρίγκαν είχαν τη βοήθεια μελών της οικογένειάς τους που δεν ήταν σύζυγοί τους ως πρόεδροι. Ωστόσο, ο ρόλος της Ιβάνκα ίσως να είναι μεγαλύτερος, όπως υποδεικνύουν οι συναντήσεις με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε και με κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου της τεχνολογίας (Facebook, Apple, κ.α.). Όσον αφορά στο αν παίζει ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής, σημειώνεται πως στο παρελθόν έχει αναλάβει δράση σε διάφορα θέματα (πχ φροντίδας παιδιών, δικαιωμάτων γυναικών και κλιματικής αλλαγής) που δεν πάντοτε σε «ευθυγράμμιση» με τις επιλογές και πολιτικές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ο Μάικλ Κράνις, εκ των συγγραφέων του «Trump Revealed: An American Journey of Ambition, Ego, Money and Power», λέει πως, ενώ τα σχέδια του Τραμπ για την Ιβάνκα θα παραμένουν άγνωστα μέχρι να γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση, είναι γνωστό πως ο εκλεγμένος πρόεδρος πάντα βασιζόταν σε μέλη της οικογένειάς του σε πόστα συμβούλων επιχειρήσεων. Η Ιβάνκα, τονίζει ο Κράνις, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία και στην όλη διαδικασία μετάβασης, οπότε είναι αναμενόμενο αυτή και ο σύζυγός της να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο ως σύμβουλοί του. Από πλευράς της, η Αν Μαρί Σλότερ, σύμβουλος πολιτικής, είπε στους NY Times ότι θεωρεί την Ιβάνκα Τραμπ ως μια υπέρμαχο των γυναικών στην κυβέρνηση Τραμπ.

Όσον αφορά πάντως στο πόσο επίσημος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της στην κυβέρνηση, το BBC σημειώνει πως, όσο δεν είναι εργαζόμενη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μπορεί να αποφεύγει τα προβλήματα από τη νομοθεσία κατά του νεποτισμού/ οικογενειοκρατίας που θεσπίστηκε κατά την περίοδο Κένεντι. «Ο νόμος κατά του νεποτισμού έχει μια εξαίρεση, αν θες να εργαστείς στη Δυτική Πτέρυγα, επειδή ο πρόεδρος μπορεί να επιλέγει ο ίδιος το προσωπικό του» είπε η Κελιάν Κονγουέι, σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε δουλειά στον Λευκό Οίκο θα απαιτούσε πλήρη διαχωρισμό και απεμπλοκή από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες- και η Ιβάνκα δεν έχει κατονομαστεί ως ένα από τα άτομα που θα διαχειρίζονται την εταιρεία του όσο είναι πρόεδρος. Ωστόσο, η Ιβάνκα δέχτηκε πρόσφατα κριτικές όταν φόρεσε ένα βραχιόλι από το δικό της brand στην πρώτη συνέντευξη της οικογένειας μετά τις εκλογές, καθώς ακολουθήθηκε από δελτίο Τύπου για το αξίας 10.000 δολαρίων κόσμημα, με αποτέλεσμα να ζητηθεί επίσημα συγνώμη από την εταιρεία. Το αν αυτό ήταν ένα λάθος από το οποίο αποκομίστηκαν μαθήματα ή αν θα αποτελέσει ένδειξη ζητημάτων που θα προκύπτουν κατά την προεδρία Τραμπ, μένει να φανεί.

Photo gallery Ivanka Trump See Gallery