ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/12/2016 13:59 EET | Updated 20/12/2016 17:56 EET

Δεν αποφάσισε «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος το EuroWorking Group. Θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
Eurogroup President and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (L) speaks with Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos during an Economic and Financial (ECOFIN) Affairs Council meeting at the European Council, in Brussels, on December 6, 2016. / AFP / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

«Χωρίς ομοφωνία» ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τα πρόσφατα νομοθετημένα μέτρα στην Ελλάδα, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ωστόσο, η ίδια πηγή σημείωσε πως η ανταλλαγή απόψεων έγινε με «εποικοδομητικό τρόπο» και υπήρξε συζήτηση σχετικά με τις πιθανές επιλογές προκειμένου να «ξεπαγώσει» η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. «Οι διαβουλεύσεις στα κράτη-μέλη θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το απόγευμα, όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, φαίνεται ότι δεν επετεύχθη η ομοφωνία μετά τη διαφωνία δύο χώρων.

Ζητήθηκαν έγγραφες διαβεβαιώσεις για το επίδομα

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ζητήθηκαν από την Ελλάδα γραπτές διαβεβαιώσεις ότι οι παροχές δεν θα έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα και ότι θα χορηγηθούν εφάπαξ. Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ενώ αύριο αναμένεται να σταλεί και επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κυβερνητικές πηγές αναμένουν πως στην αυριανή νέα συνεδρίαση του EWG θα υπάρξει ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Σημειώνεται ότι με ψηφισμένες από τη Βουλή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σχετικά με το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, η κυβέρνηση ανέμενε μια θετική εξέλιξη από την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.

Κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούσαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους σχετικά με τις αποφάσεις του οργάνου, ωστόσο εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα επαναφέρει την ισορροπία στις σχέσεις με τους θεσμούς. Οι κυβερνητικές προσδοκίες βασιζόντουσαν στην έκθεση του «κουαρτέτου» αναφορικά με τις επιπτώσεις των εξαγγελιών στο πρόγραμμα, αλλά και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Τι αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group εξετάστηκαν πιθανές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ειδικότερα, ανταλλάχθηκαν απόψεις πάνω στις πιθανές συνέπειες που τυχόν θα έχουν στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν έως και αύριο, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθεί μία απόφαση για τα επόμενα βήματα.