ΥΠΟΙΚ: Πρώτα το κείμενο των εταίρων και μετά οι διαβεβαιώσεις της Αθήνας

ΥΠΟΙΚ: Πρώτα το κείμενο των εταίρων και μετά οι διαβεβαιώσεις της Αθήνας
Belgium, Wallonia, Brussels; Three flags carrying the European Union emblem in front of the E.U headquarters
Belgium, Wallonia, Brussels; Three flags carrying the European Union emblem in front of the E.U headquarters
Ken Scicluna via Getty Images

Με τις ευρωπαϊκές πηγές να εξηγούν ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και αύριο, Πέμπτη, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, ώστε να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το ζήτημα που έχει προκύψει με το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, οι Βρυξέλλες τελούν εν αναμονή της ελληνικής αποστολής με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις. Ωστόσο, από την πλευρά της η Αθήνα περιμένει πρώτα κείμενο από τους θεσμούς ώστε να γνωρίζει σε τι θα πρέπει να απαντήσει.

Ειδικότερα, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικώνν ξεκαθαρίζουν ότι «είναι βέβαιο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν συνδέονται με τη β' αξιολόγηση».

Όπως εξηγούν «τα βραχυπρόθεσμα θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα από τις αρχές του χρόνου αλλά για να ενεργοποιηθούν θα πρέπει να απαντηθούν από τη δική μας την πλευρά κάποιες ανησυχίες που οι θεσμοί είχαν διατυπώσει σχετικά με τις παροχές» και υπογραμμίζουν «για να συμβεί αυτό ζητήσαμε από το EWG να μας τις στείλουν γραπτώς και με καθαρό τρόπο ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο».

Eπομένως, «αυτοί θα γράψουν σε τι ανησυχίες θέλουν να απαντήσουμε και εμείς θα απαντήσουμε».

Χαρακτηριστικά σημειώνουν: «Να στείλουμε επιστολή και να μας πουν ''δεν απαντάτε σε αυτό ή στο άλλο''»; και προσθέτουν «Εμείς ζητήσαμε να στείλουν ένα κείμενο που θα συμπυκνώνει τι θα ήθελαν να απαντηθεί». Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο του κειμένου υποθέτουν ότι «κάποιες από τις ερωτήσεις θα ζητάνε επιβεβαίωση αν είναι εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση, αν ο ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017, αν διατηρούμε την δέσμευση για τήρηση του προγράμματος» ενώ αναμένεται από τον ESM ίσως την Πέμπτη.

Τέλος υποστηρίζουν ότι «η παροχή είναι εφάπαξ. Από εδώ και πέρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει».

Δημοφιλή