ΔΙΕΘΝΕΣ
22/12/2016 13:00 EET | Updated 22/12/2016 13:02 EET

Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για το ηφαίστειο στα Φλεγραία Πεδία της Νάπολης

A picture taken from a terrace shows Naples' bay and the Vesuvius volcano on January 9, 2016 in Naples.  AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS / AFP / GABRIEL BOUYS        (Photo credit should read GABRIEL BOUYS/AFP/Getty Images)
GABRIEL BOUYS via Getty Images
A picture taken from a terrace shows Naples' bay and the Vesuvius volcano on January 9, 2016 in Naples. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS / AFP / GABRIEL BOUYS (Photo credit should read GABRIEL BOUYS/AFP/Getty Images)

Ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια στον κόσμο, στη Νάπολη της Ιταλίας εμφανίζει σημάδια αφύπνισης, σύμφωνα με τον Independent.

Το ηφαίστειο στα Φλεγραία Πεδία (Campi Flegrei) βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο κι οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο έκρηξής του. Οι ερευνητές μάλιστα υποστηρίζουν ότι το μάγμα αυξάνεται στον βαθμό που μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση υγρών και αερίων, δέκα φορές πάνω από τα φυσιολογικά ποσοστά. Αυτή η άυξηση θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολύ επικίνδυνη έκρηξη, αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της έρευνας, Giovanni Chiodini.

«Εάν θερμανθούν οι υδροθερμικοί βράχοι μπορεί τελικά να χάσουν τη μηχανική αντοχή τους, προκαλώντας επιτάχυνση προς κρίσιμες συνθήκες. Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να προκαλέσει μία πολύ επικίνδυνη έκρηξη για τα τρία εκατομμύρια κατοίκων που ζουν στην περιοχή».

Από το 2005 οι επιστήμονες έχουν ανιχνεύσει αύξηση της δραστηριότητας χαμηλού επιπέδου και θέρμανσης, καθώς και παραμόρφωση στο έδαφος και στο μάγμα στην περιοχή. Το 2012 η κατάσταση του ηφαιστείου άλλαξε από «πράσινο» (ήσυχο) σε «κίτρινο» (επιστημονική προσοχή).

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, οι ιταλικές αρχές, το 2012, αύξησαν το επίπεδο κινδύνου σε κίτρινο, δείγμα της ανάγκης εντατικής παρακολούθησης του ηφαιστείου.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ερευνητές προειδοποίησαν για μια έκρηξη ικανή να σκοτώσει τα εκατομμύρια ατόμων που ζουν κοντά στην κορυφή του.

«Σε αυτές τις περιοχές μπορούν να προκληθούν εκρήξεις με παγκόσμιες επιπτώσεις, συγκρίσιμες με πτώσεις μεγάλων μετεωριτών», είπε ο Giuseppe De Natale, επικεφαλής της επιχείρησης παρακολούθησης της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Η καλντέρα του Campi Flegrei δημιουργήθηκε πριν από 39.000 χρόνια ύστερα από την μεγαλύτερη έκρηξη που έχει δει η Ευρώπη τα τελευταία 200.000 χρόνια.

Κοντά είναι ο Βεζούβιος, η έκρηξη του οποίου το 79 μ.Χ. έθαψε την Πομπηία. Και αυτός θεωρείται ακόμη ενεργό ηφαίστειο.