ΔΙΕΘΝΕΣ
23/12/2016 05:32 EET | Updated 23/12/2016 07:49 EET

Σε διακανονισμό ύψους 7,2 δισ. δολαρίων συμφώνησε η Deutsche Bank με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

POLAND, Bydgoszcz, November 25 2016. A sign is seen at a branch of the Deutsche bank on Friday evening. Daily life in Poland during heavy mist that has been plaguing the country for several days. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images
POLAND, Bydgoszcz, November 25 2016. A sign is seen at a branch of the Deutsche bank on Friday evening. Daily life in Poland during heavy mist that has been plaguing the country for several days. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)

Η Deutsche Bank συμφώνησε σε διακανονισμό 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αναφορικά με την υπόθεση πώλησης «τοξικών» τραπεζικών επενδυτικών προϊόντων, την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008.

Πρόκειται για συμφωνία επί της αρχής, την ανακοίνωσε η διοίκηση της γερμανικής τράπεζας στη Φραγκφούρτη, χαλαρώνοντας (μερικώς) την πίεση οικονομικής ρευστότητας στην Deutsche Bank, οι μετοχές της οποίας δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα το Σεπτέμβριο, όταν είχε γνωστοποιηθεί ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, είχε επιβάλει πρόστιμο διπλάσιου οικονομικού ύψους.

Πρόστιμο ύψους άνω των 12 δισ. δολαρίων επιβλήθηκε από κοινού στην Credit Suisse και τη Deutsche Bank, το οποίο τις θέτει σε περαιτέρω μειονεκτική θέση σε σχέση με τις μεγαλύτερες ανταγωνίστριές τους στις ΗΠΑ.

Η Credit Suisse κατέληξε σε κατ’ αρχήν συμφωνία να καταβάλει στις αμερικανικές αρχές 2,48 δισ. δολάρια στο πλαίσιο διακανονισμού για την υπόθεση παραπλανητικής πώλησης τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων πριν την οικονομική κρίση του 2008, όπως ανακοίνωσεη ελβετική τράπεζα. Η τράπεζα θα καταβάλει επίσης 2,8 δισ. δολάρια στο πλαίσιο του συμβιβασμού για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο στους καταναλωτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η συμφωνία υπόκειται στη διαπραγμάτευση του τελικού κειμένου της συμφωνίας και την έγκριση του διοικητικού της συμβουλίου.

«Η Credit Suisse θα επιβαρυνθεί σε επίπεδο προ φόρων με περίπου 2 δισ. δολάρια επιπρόσθετα των υφιστάμενων προβλέψεων για αυτές τις υποθέσεις. Αυτό θα συμπεριληφθεί στα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2016», πρόσθεσε. Το ποσό που συμφωνήθηκε βρίσκεται εντός του εύρους των 5–7 δισ. δολάρια που είχε ζητήσει αρχικά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης από την Credit Suisse.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)