ΔΙΕΘΝΕΣ
28/12/2016 12:30 EET | Updated 28/12/2016 12:30 EET

«Έχω σκοτώσει 40-50 ανθρώπους»: Τι λέει ένας «φονιάς του ISIS» για τη «θητεία» του στην οργάνωση

STRINGER Iraq / Reuters
A fighter of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) holds an ISIL flag and a weapon on a street in the city of Mosul, June 23, 2014. U.S. Secretary of State John Kerry held crisis talks with leaders of Iraq's autonomous Kurdish region on Tuesday urging them to stand with Baghdad in the face of a Sunni insurgent onslaught that threatens to dismember the country. Picture taken June 23, 2014. REUTERS/Stringer (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

Πρόσωπο με πρόσωπο με έναν «φονιά του ISIS», για τους σκοπούς μιας συνέντευξης, ήρθε δημοσιογράφος του Daily Beast σε φυλακή της Βαγδάτης: Σε δημοσίευμα ονόματι «Face to Face With an ISIS Killer» αναφέρεται πως ο κρατούμενος ήταν διοικητής μονάδας της οργάνωσης μέχρι που πιάστηκε αιχμάλωτος σε επιδρομή νότια της Βαγδάτης πριν από τέσσερις μήνες.

Η δημοσιογράφος, Κίμπερλι Ντόζιερ (η οποία είχε τραυματιστεί σε επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο Ιράκ το 2006), βρέθηκε στην ιρακινή πρωτεύουσα για συνεντεύξεις με Ιρακινούς αξιωματικούς, που εξήγησαν τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για τη διείσδυση στο Ισλαμικό Κράτος, τη «χαρτογράφηση» και εν τέλει την καταστροφή του. Όπως είπαν, η πρώτη πηγή πληροφοριών ήταν οι γυναίκες των τζιχαντιστών- και μετά από συζήτηση πρότειναν στη δημοσιογράφος να συναντήσει έναν από αυτούς.

Όπως είπε ο κρατούμενος, το όνομά του ήταν Μαλίκ Χαμίς Χαμπίμπ, ηλικίας 45-46 ετών, και είχε τελειώσει βιομηχανικές σπουδές. Παλαιότερα είχε δουλειά στον κρατικό/ κυβερνητικό μηχανισμό, και καταγόταν από ένα μικρό χωριό. Το όνομα της συζύγου του, 40 ετών, ήταν Νάντια, και τον είχε επισκεφθεί δύο φορές, ενώ του έγραφε γράμματα που παραδίδονταν από τον Ερυθρό Σταυρό. Η ίδια ήταν οργισμένη μαζί του, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο δεν ήξερε πως ήταν μέλος του ISIS. Όπως είπε ο Χαμπίμπ, δεν ήξερε πως η σύζυγός του θα κατάφερνε να φροντίσει τα παιδιά τους: Το ISIS έχει ένα γραφείο το οποίο παρέχει ένα επίδομα στις οικογένειες των αιχμαλώτων ή νεκρών, αλλά ο ίδιος επέμεινε ότι η σύζυγός του δεν είχε πάρει χρήματα (αν και οι Ιρακινοί αξιωματούχοι δεν τον πίστευαν).

Ερωτηθείς γιατί μπήκε στο ISIS, είπε πως κάποιος από τη γειτονιά του του είπε πως «πρέπει να κάνουμε τη διαφορά, οι Σιίτες πλήττουν τους Σουνίτες».

Ήταν μέλος της οργάνωσης για τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας από απλός στρατιώτης και φτάνοντας διοικητής της μονάδας της περιοχής του, δυναμικού 44 ανδρών. Όπως είπε, δεν αποκεφάλιζαν, αλλά έφτιαχναν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς για να τοποθετούν σε δρόμους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και κάποιες φορές πολιτών. Ερωτηθείς πόσους σκότωσε, απαντά 40 με 50, ενώ ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν έβλεπε τα αποτελέσματα των εκρήξεων. Σχετικά με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, είπε ότι τους έφτιαχναν Ιρακινοί και όχι ξένοι. Όσον αφορά στο γιατί το έκανε, απάντησε «τι θέλετε να σας πω- κατέστρεψα τον εαυτό μου και την οικογένειά μου».

«Κάποιοι θέλουν να πολεμήσουν την κυβέρνηση. Κάποιοι άλλοι θέλουν λεφτά» είπε, όταν ρωτήθηκε γιατί νέα μέλη εντάσσονται στην οργάνωση: Το ISIS πλήρωνε καλά πριν αρχίσει να πιέζεται λόγω της αντεπίθεσης του ιρακινού στρατού και του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στο ερώτημα για το πώς νιώθει για αυτά που έκανε, είπε πως «έδωσα όλες τις πληροφορίες που είχα στις αρχές, αλλά νιώθω ακόμα ένοχος». Ήξερε ποιος ήταν ο «πρίγκιπας» της περιοχής του, που διοικούσε τέσσερις τοπικές μονάδες, μία εκ των οποίων ήταν η δική του. Ωστόσο, μέχρι εκεί έφταναν-ισχυρίστηκε- οι γνώσεις τους, καθώς το ISIS έχει τέτοιο σχεδιασμό ώστε η διείσδυση σε έναν πυρήνα να μην εκθέτει όλο το δίκτυο.

Σε ερώτηση για το αν έχει μήνυμα για τους Αμερικανούς, απάντησε πως «το ISIS δεν είναι ιρακινό δημιούργημα. Είναι αιμοβόροι. Σκοτώνουν αθώους. Οι μέθοδοί τους είναι λάθος». Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, δεν ένιωθε έτσι πριν αιχμαλωτιστεί.

Ερωτηθείς για το αν έχει κάποιο μήνυμα για Ιρακινούς τους οποίους το ISIS προσπαθεί να στρατολογήσει, είπε «μην το κάνετε. Μην πειστείτε από αυτά τα λόγια. Θα καταστρέψουν εσάς και την οικογένειά σας».