ΔΙΕΘΝΕΣ
29/12/2016 10:40 EET | Updated 29/12/2016 10:40 EET

Παραιτείται ο πρόεδρος περιβόητης διαφημιστικής στην Ιαπωνία μετά την αυτοκτονία 24χρονης εργαζόμενης

STR via Getty Images
This photo taken on December 28, 2016 shows Tadashi Ishii (C), president of Japan's biggest advertising agency Dentsu, bowing with other excutives during a press conference in Tokyo.Ishii said late on December 28 he plans to step down, a year after the suicide of a young employee that has been linked to allegations of extreme overwork at the company. / AFP / JIJI PRESS / STR / Japan OUT (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)

Ο πρόεδρος της ιαπωνικής διαφημιστικής εταιρείας Dentsu ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί σε ένα μήνα, μετά την αυτοκτονία μιας 24χρονης εργαζόμενης από υπερκόπωση. Η εταιρεία, που έχει έδρα το Τόκιο, είναι περιβόητη για τον φόρτο εργασίας των εργαζομένων της και έχουν και στο παρελθόν υπάρξει θάνατοι που συνδέονται με το εργασιακό άγχος.

Ο Tadashi Ishii εξήγησε πως αισθάνεται υπεύθυνος για τον θάνατο της νεαρής Matsuri Takahashi και τόνισε πως οι συχνές υπερωρίες θα πρέπει να απαγορευτούν. Ο ίδιος θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τον Ιανουάριο.

Διαβάστε ακόμα:

«Σας ζητώ αληθινά συγγνώμη», δήλωσε.

Εδώ και ένα χρόνο το υπουργείο Εργασίας της Ιαπωνίας διεξάγει έρευνες γύρω από τον θάνατο της 24χρονης Matsuri, ενώ την Τετάρτη παραπέμφθηκαν στους Εισαγγελείς η εταιρεία και ένα ανώτατο στέλεχός της που δεν κατονομάζεται. Η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να σβήνει τα φώτα στις 10 το βράδυ, ώστε να παρακινεί τους εργαζόμενους να φύγουν από τον χώρο εργασίας τους.

Η νεαρή που αφαίρεσε την ζωή της είχε αρχίσει να εργάζεται για την Detsu τον Απρίλιο του 2015. Έκτοτε είχε ελάχιστες ημέρες ρεπό και έφευγε αργά το βράδυ από το γραφείο της. Ο φόρτος εργασίας της πολλαπλασιάστηκε τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του ίδιου έτους, διάστημα που η Matsuri εργάστηκε 105 ώρες περισσότερες από όσες προέβλεπε η σύμβασή της.

Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, η 24χρονη εμφάνισε ψυχολογικά προβλήματα και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους εξέφρασε σε φίλους και συναδέλφους της την επιθυμία της να πεθάνει. Η ίδια τελικά αφαίρεσε την ζωή της τα Χριστούγεννα του 2015. Οι αρχές τώρα ερευνούν το κατά πόσο η εταιρεία την οδήγησε με τις πρακτικές της στον θάνατο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενος της Dentsu αυτοκτονεί λόγω υπερκόπωσης. Το 1991, ο 24χρονος Ichiro Oshima αφαίρεσε την ζωή του αφότου πέρασε 17 μήνες χωρίς ρεπό, ενώ κοιμόταν για λιγότερες από δύο ώρες κάθε μέρα. Αυτός είναι και ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος-karoshi στην Ιαπωνία.

Με τον όρο «karoshi», οι Ιάπωνες περιγράφουν τους θανάτους που σχετίζονται με την εργασιομανία και την υπερκόπωση. Πλέον δεν είναι λίγες οι αναφορές για εργαζόμενους που πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή, αρρωσταίνουν ή αυτοκτονούν από το υπερφορτωμένο ωράριο εργασίας τους. Περιστατικά έχουν σημειωθεί και σε άλλες ασιατικές χώρες, όπως η Ινδονησία και η Κίνα.