ΔΙΕΘΝΕΣ
29/12/2016 13:09 EET | Updated 29/12/2016 13:12 EET

Αυτό συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν καταναλώνετε αλκοόλ

BROOK PIFER via Getty Images
Group of friends toasting drinking together

Κατά τις εορταστικές περιόδους αρκετοί από εμάς - αν όχι όλοι - πίνουμε ένα ποτηράκι παραπάνω. Η American Chemical Society, μία αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση που απαρτίζεται από εξειδικευμένους χημικούς αποφάσισε να εξηγήσει στον καθένα από εμάς με έναν απλό τρόπο τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν καταναλώνουμε αλκοολούχα ποτά.

Αυτό που κρύβεται πίσω από ένα μήνυμα που έχει αποσταλεί από το πουθενά στο λάθος άτομο ή από έναν ξέφρενο χορό σε κάποιο κέντρο νυχτερινής διασκέδασης δεν είναι τίποτε άλλο από μία χημεία.

Το βίντεο που ακολουθεί επισημαίνει αρχικά ότι το αλκοόλ περιέχει αιθανόλη - δηλαδή οινόπνευμα - που είναι εκείνη η οργανική χημική ένωση η οποία ευθύνεται για την απρόσμενη χαλάρωση που νιώθετε όταν πίνετε ένα αλκοολούχο ποτό και τη μετέπειτα επιβράδυνση των αντανακλαστικών σας.

Η αιθανόλη είναι εκείνη που ευθύνεται επίσης για τις «ξεθωριασμένες» μνήμες που μπορεί να έχετε την επόμενη μέρα, μετά από ένα βράδυ κατά το οποίο ήπιατε λιγάκι παραπάνω.

Η αιθανόλη οδηγεί επίσης τον εγκέφαλο να παράγει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες ενισχύουν τις αισθήσεις κι αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό. Και μετά εμφανίζεται η ντοπαμίνη, η οργανική ουσία που ενεργοποιείται κάθε φορά σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάθεσης. Αυτή ευθύνεται για τα άκυρα χαχανητά.

via GIPHY

Πηγή: RT