ΔΙΕΘΝΕΣ
02/01/2017 08:13 EET | Updated 02/01/2017 08:13 EET

Στο Ιράκ ο Ολάντ, ενθαρρύνει τους Γάλλους στρατιώτες για τη μάχη κατά των τζιχαντιστών

POOL New / Reuters
French President Francois Hollande (R) accompanied by French defense minister Jean-Yves Le Drian (L), addresses a group of French soldiers at the Iraqi Counter Terrorism Service Academy on the Baghdad Airport Complex in Baghdad, Iraq, January 2, 2017 at the start of a one-day visit. REUTERS/Christophe Ena/Pool

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έφτασε σήμερα Δευτέρα στο Ιράκ, στη Βαγδάτη, προκειμένου να συναντηθεί με τους Γάλλους στρατιώτες που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και συμμετέχει σε συνομιλίες με Ιρακινούς αξιωματούχους.

«Όλα όσα συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ είναι επιπλέον συνθήκες για να αποφύγουμε να υπάρξουν από το ΙΚ επιθέσεις εναντίον του εδάφους μας», δήλωσε ο Ολάντ στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον Γάλλων στρατιωτών που εκπαιδεύουν τις ιρακινές ειδικές δυνάμεις που μάχονται κατά των τζιχαντιστών.

«Το να δρούμε εναντίον της τρομοκρατίας εδώ στο Ιράκ σημαίνει επίσης ότι αποτρέπουμε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας και άρα αποφεύγουμε να υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις για τους συμπατριώτες μας από την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ», πρόσθεσε ο ίδιος στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη χώρα.

Ο Ολάντ ευχήθηκε για το νέο έτος και υπογράμμισε ότι το 2017 θα είναι ένα έτος νίκης κατά της τρομοκρατίας.

Επίσης ο Ολάντ, ο οποίος συνοδεύεται από τον Γάλλο υπουργό Άμυνας θα σταματήσει και στην αυτόνομη περιοχή του βόρειου Κουρδιστάν.

Στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών περίπου 500 Γάλλοι ενεργούν ως σύμβουλοι, εκπαιδεύουν και υποστηρίζουν τους Ιρακινούς στρατιώτες στη μάχη τους για την ανακατάληψη των εδαφών που έθεσε υπό τον έλεγχό του το ΙΚ το 2014. Παρόλα αυτά δεν συμμετέχουν άμεσα σε χερσαίες μάχες.

Προς το παρόν ο διεθνής συνασπισμός υποστηρίζει τους Ιρακινούς στρατιώτες που επιχειρούν την ανακατάληψη της Μοσούλης με αεροπορικές επιδρομές.

«Το διακύβευμα είναι η ανακατάληψη της Μοσούλης. Για να το πετύχουμε αυτό τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να εκπαιδεύσετε, να υποστηρίξετε τις ιρακινές δυνάμεις και να τους δώσετε τις καλύτερες συμβουλές», τόνισε ο Ολάντ.

Στην επίσκεψή του στο Ιράκ ο Γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται από τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριαν και οι δύο άνδρες αναμένεται να μεταβούν στην Αρμπίλ στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου βρίσκονται οι Γάλλοι στρατιώτες που δίνουν συμβουλές στους Κούρδους πεσμεργκά που μάχονται για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Όπως ανακοίνωσαν τα Ηλύσια Πεδία στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βαγδάτη ο Ολάντ «θα επαναλάβει τη δέσμευση των γαλλικών δυνάμεων στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους».