ΔΙΕΘΝΕΣ
02/01/2017 16:36 EET | Updated 02/01/2017 17:11 EET

Υεμένη: Δεκάδες νεκροί άμαχοι σε βομβαρδισμούς της συμμαχίας αραβικών κρατών και των σιιτών ανταρτών

Khaled Abdullah / Reuters
Φωτογραφία αρχείου

Ένδεκα άμαχοι, ανάμεσά τους πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας, και 14 αντάρτες Χούτι σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες σε βομβαρδισμούς στην Υεμένη, χώρα που σπαράσσεται από μια ένοπλη σύρραξη η τελευταία φάση της οποίας διαρκεί πάνω από 21 μήνες, δήλωσαν σήμερα πηγές προσκείμενες στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και στους αντάρτες.

Ένα αεροπορικό πλήγμα του αραβικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στοχοθέτησε σήμερα μια αυτοκινητοπομπή τριών οχημάτων στη Μαρίς, στην επαρχία Ντάλεχ (νότια), σκοτώνοντας πέντε αντάρτες, ανέφερε ένας αξιωματικός του στρατού. Το ένα από τα οχήματα μετέφερε όπλα, κατά τον ίδιο.

Εξάλλου έξι αντάρτες σκοτώθηκαν σε μια παρόμοια επιδρομή στην αλ Μαχντάρα, στην επαρχία Μαρίμπ (κεντρικά), ενώ πυρά πυροβολικού των κυβερνητικών δυνάμεων στοίχισαν τη ζωή σε άλλους τρεις αντάρτες, είπε ένας δεύτερος αξιωματικός των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η συμμαχία κυρίως αραβικών κρατών υπό την ηγεσία του Ριάντ άρχισε τον Μάρτιο του 2015 μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί στην εξουσία της Υεμένης ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Την Κυριακή πέντε μέλη μιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε ένα χωριό της επαρχίας Μαρίμπ όταν το σπίτι τους επλήγη σε αεροπορική επιδρομή της συμμαχίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στα στρατεύματα του προέδρου Χάντι.

Η επιδρομή έγινε στο Ουάντι Χάμπαμπ, στην περιοχή Σάρουα, ένα από τα σημαντικότερα μέτωπα του πολέμου ανάμεσα στις δυνάμεις του Χάντι και τους αντάρτες Χούτι, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις αντάρτες και επιβεβαίωσαν στον ειδησεογραφικό τους ιστότοπο sabanews.net τον θάνατο πέντε μελών της οικογένειας του Μοχάμεντ Μαχμπούμπι.

Η ίδια πηγή έκανε εξάλλου λόγο για δύο άμαχους οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή που έγινε σήμερα στην επαρχία Χοντάιντα (δυτικά).

Τέσσερις άλλοι άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν χθες Κυριακή όταν οβίδες που εβλήθησαν από αντάρτες έπληξαν τρεις συνοικίες της Τάιζ (νοτιοδυτικά), την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και γιατρούς.

Οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα στον πόλεμο, ο απολογισμός του οποίου φθάνει τους 7.000 νεκρούς και τους 37.000 τραυματίες από τον Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τη συμμαχία υπό αραβική διοίκηση ότι διαπράττει πολύ συχνά σφαγές αμάχων κατά «λάθος».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)