Παρούσα στη Γενεύη η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι Τούρκοι έχουν σχέδιο Β' για το Κυπριακό, λέει ο Οζγκιουργκιούν

Παρούσα στη Γενεύη η Κυπριακή Δημοκρατία
Cypriot President Nicos Anastasiades talks during a televised press conference at the Presidential Palace in Nicosia, Cyprus November 23, 2016. REUTERS/Petros Karadjias/Pool
Cypriot President Nicos Anastasiades talks during a televised press conference at the Presidential Palace in Nicosia, Cyprus November 23, 2016. REUTERS/Petros Karadjias/Pool
POOL New / Reuters

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα και θα εκπροσωπείται στη Γενεύη, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή της.

Σε δηλώσεις στην τηλεόραση του κρατικού ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διευθετήσεις για το θέμα της εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάσκεψη, καθώς και για τον τρόπο εκπροσώπησης των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Είπε ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Διάσκεψη δεν θα είναι ο ίδιος με των άλλων συμμετεχόντων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα έχουν ενεργό εμπλοκή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι στη διεθνή της 12ης Ιανουαρίου το μόνο αντικείμενο συζήτησης θα είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι εν όψει των συνομιλιών της Γενεύης έχουν εντατικοποιηθεί οι συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Οι διαπραγματευτές είχαν σήμερα συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν τα κεφάλαια του εδαφικού, του περιουσιακού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση ήταν ουσιαστική και διεξήχθη σε καλό κλίμα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι δύο διαπραγματευτές προετοίμασαν και την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Μουσταφά Ακιντζί, την προ-τελευταία πριν από τις συνομιλίες της Γενεύης. Οι δύο θα συναντηθούν και μεθαύριο Πέμπτη.

Οζγκιουργκιούν: Οι Τούρκοι έχουν σχέδιο Β' για το Κυπριακό

Εναλλακτικό σχέδιο Β', σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για το Κυπριακό έχει εκπονήσει η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με το λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

Σε δηλώσεις στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», τις οποίες δημοσίευσαν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο εθνικιστής τουρκοκύπριος πολιτικός είπε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε άλλους τομείς.

Οι δηλώσεις έγιναν ύστερα από χωριστές συναντήσεις που είχε στην Άγκυρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν, και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Για τις συνομιλίες της Γενεύης, ο κ. Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι στην αρχή η συζήτηση θα γίνει μεταξύ των δύο πλευρών και μετά θα πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη, με τη συμμετοχή και των τριών εγγυητριών χωρών.

Πρόσθεσε ότι το επίπεδο εκπροσώπησης της Τουρκίας στη διάσκεψη θα εξαρτηθεί από το ποιος θα συμμετάσχει εκ μέρους των άλλων δύο εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας και Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για κωλυσιεργία, το Κυπριακό αποτελεί εθνική υπόθεση και ζήτημα στρατηγικής για την Τουρκία.

Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, είπε ότι η Τουρκία διατηρεί στρατό στα κατεχόμενα, όπως και η Ελλάδα στις ελεύθερες περιοχές, όπου - κατά τον ισχυρισμό του - υπάρχουν 20 χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες.

Διερωτήθηκε επιπλέον, γιατί να φύγει ο τουρκικός στρατός, όταν η Βρετανία δεν έχει πρόθεση να εκκενώσει τις βάσεις της.

Για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, είπε ότι θα είναι θαύμα αν το 2017 καταστεί η χρονιά της λύσης.

Είπε επίσης ότι ούτε η Μόρφου ούτε η Καρπασία θα επιστραφούν στους Ελληνοκυπρίους.

Δημοφιλή