ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/01/2017 13:17 EET | Updated 09/01/2017 15:05 EET

Σε Λέσβο και Λαμπεντούζα το φετινό βραβείο «Ούλοφ Πάλμε»

ARIS MESSINIS via Getty Images
TOPSHOT - Refugees and migrants rescued by the Greek coast guard disembark from a ship upon their arrival in Mytilene on the northern island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey on February 19, 2016.The EU and Turkey will hold a special summit in early March to push forward a deal to stem the migration crisis, European Council President Donald Tusk said. / AFP / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)

Στους Σπύρο Γαληνό και Τζιούσι Νικολίνι, δημάρχους Λέσβου και Λαμπεντούζας- Λινόζα, απονεμήθηκε το φετινό βραβείο «Ούλοφ Πάλμε», για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, η επιτροπή των βραβείων ανακοίνωσε πως τα νησιά αυτά έγιναν σύμβολο των προσπαθειών διάσωσης ανθρώπινων ζωών αλλά και ασφαλές λιμάνι για τους πρόσφυγες.

O δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός

Το αιτιολογικό της επιτροπής του βραβείου είναι ότι οι δύο δήμαρχοι «από κοινού με τους δημότες και τις τοπικές κοινωνίες τους αγκάλιασαν τους φυγάδες του πολέμου, του τρόμου και της εξαθλίωσης. Σε έναν όλο και πιο επικίνδυνο κόσμο εκείνοι υπογράμμισαν το ανθρωπιστικό πρόσταγμα: Ότι είναι πιο σημαντικό να προστατεύεις ανθρώπους απ’ ό,τι σύνορα».

Και η επιτροπή συνεχίζει: «Τα δύο νησιά της Ευρώπης, η Λέσβος στην Ελλάδα και η Λαμπεντούζα στην Ιταλία, έχουν καταστεί σύμβολα του έργου διάσωσης και ασύλου για την προσφυγιά. Επιβραβεύοντας τους δημάρχους τους επιβραβεύεται επίσης το θάρρος, οι θυσίες και η ανθρωπιά των νησιωτών δημοτών τους».

Όπως αναφέρει το Sveriges Radio (Σουηδικό Ραδιόφωνο), το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο γύρω στις 30 Ιανουαρίου- ημέρα γενεθλίων του δολοφονηθέντος το 1986 πρώην πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε. Σε τελετή στη σουηδική βουλή απονέμεται το βραβείο και συνολικό ποσό 100.000 δολαρίων, σε προσωπικότητες που μάχονται υπέρ της ειρήνης και του αφοπλισμού και κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Το ίδρυμα Ούλοφ Πάλμε είναι ένα διεθνές κέντρο που εργάζεται υπέρ των αρχών της δημοκρατίας, της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - αρχές τις οποίες στήριξε με πάθος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Ούλοφ Πάλμε. Ιδρύθηκε το 1992 από το Σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, την Σουηδική Συνομοσπονδία Εμπορίου και την Σουηδική Ένωση Συνεργασίας. Τα μέλη του συμβουλίου αποτελούνται από εκπροσώπους των τριών ιδρυμάτων.

«Το βραβείο ανήκει στους χιλιάδες πολίτες της Λέσβου που δε δύσκολες ώρες υπήρξαν πραγματικοί αλληλέγγυοι σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων από τη Μέση Ανατολή. Πολίτες στους οποίους δεν αξίζει, ούτε η εγκατάλειψη αλλά ούτε και η μετατροπή της Λέσβου σε ένα ιδιότυπο Ellis Island» είπε ο κ. Γαληνός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σε δηλώσεις του για το βραβείο.

Sponsoed Post