ΔΙΕΘΝΕΣ
09/01/2017 08:28 EET | Updated 09/01/2017 08:28 EET

Το 2020 θα είναι χειρότερο από το 2016 δείχνουν τα... μαθηματικά

Xinhua News Agency via Getty Images
BERLIN, March 22, 2016 -- People hug each other as they gather in front of the Brandenburg Gate to mourn over the victims of the Brussels attacks in Berlin, Germany, on March 22, 2016. The German government has strongly condemned on Tuesday the deadly attacks in Brussels that killed as many as 34 people and wounded more than 200. (Xinhua/Zhang Fan via Getty Images)

Το μέλλον της ανθρωπότητας δεν διαγράφεται ρόδινο, σύμφωνα με έναν μαθηματικό που χρησιμοποίησε έναν τύπο για να κάνει ορισμένες προβλέψεις. Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δυσάρεστα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πριν από δέκα χρόνια άρχισα να εφαρμόζω τα μαθηματικά εργαλεία για την κοινωνία που ζω: τις ΗΠΑ. Αυτό που διαπίστωσα με έκανε να ανησυχήσω», έγραψε στην επιστημονική ιστοσελίδα Phys.org ο Peter Turchin, καθηγητής Οικολογίας και Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Ο Turchin χρησιμοποιεί το νέο πεδίο των «cliodynamics» (κατά την Μούσα Κλειώ), όπως ονομάζονται, που αντιμετωπίζει την ιστορία ως επιστήμη. Χρησιμοποιώντας μαθηματικούς τύπους που υπολογίζουν διάφορους παράγοντες, όπως την οικονομία και την κοινωνική ανισότητα, ο ίδιος προέβλεψε ότι από το 2020 το κλίμα αβεβαιότητας και η πολιτική βία στις ΗΠΑ θα κορυφωθούν, ενώ νέες αναταραχές θα προκύψουν σε όλο τον πλανήτη.

Ο επιστήμονας ισχυρίζεται ότι είχε προβλέψει την νίκη του Τραμπ στο παρελθόν ή -για να είμαστε πιο ακριβείς- την άνοδο ενός δεξιού λαϊκιστή που δεν θα είχε προηγούμενη εμπειρία από την πολιτική σκηνή.