ΔΙΕΘΝΕΣ
10/01/2017 05:04 EET | Updated 10/01/2017 05:13 EET

National Intelligence Council: Αυξημένος κίνδυνος διεθνών συγκρούσεων και υποχώρηση των δημοκρατικών αξιών

Getty Images/iStockphoto

Η κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αντιμετωπίσει έναν αυξανόμενο κίνδυνο διεθνών συγκρούσεων και τη μεγαλύτερη υποχώρηση των δημοκρατικών αξιών μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, προειδοποίησαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σε έκθεσή τους που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα.

Οι εξελίξεις στην οικονομία και την πολιτική, οι τεχνολογικές αλλαγές καθώς και η σχετική απώλεια του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ «προμηνύουν ένα δύσκολο και δυσοίωνο μέλλον», αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε από το National Intelligence Council.

«Τα πέντε επόμενα χρόνια θα οξυνθούν οι εντάσεις μέσα και μεταξύ των χωρών», συνεχίζει η έκθεση με τίτλο «Παγκόσμιες τάσεις: το παράδοξο της προόδου».

«Ευτυχώς ή δυστυχώς το παγκόσμιο τοπίο που διαφαίνεται φέρνει στο τέλος της την εποχή της αμερικανικής κυριαρχίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», σημειώνεται.

Το National Intelligence Council, ένα ερευνητικό ίδρυμα που υπάγεται στο Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (DNI) ο οποίος συντονίζει το έργο των 17 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, συντάσσει αυτή την έκθεση κάθε τέσσερα χρόνια, όσο διαρκεί δηλαδή μία προεδρική θητεία.

Στη φετινή του έκθεση το ίδρυμα παρουσιάζει ένα σχεδόν αποκαλυπτικό φάσμα προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση: ακραίες διαφορές στα εισοδήματα, δημογραφικές μετακινήσεις, επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όξυνση των συγκρούσεων.

«Θα είναι πολύ πιο δύσκολο (η αμερικανική κυβέρνηση) να ηγηθεί μιας διεθνούς συνεργασίας και να κυβερνήσει όπως αναμένει η κοινή γνώμη», εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σε ό,τι αφορά το φιλελεύθερο μοντέλο που κυριαρχεί στον δυτικό κόσμο, αυτό κινδυνεύει από τον λαϊκισμό, είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς, σημειώνεται στην έκθεση.

«Οι λαοί θα ζητήσουν από τις κυβερνήσεις τους να τους διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία, όμως τα στάσιμα εισοδήματα, η δυσπιστία, η πόλωση και μια σειρά προκλήσεων που αναδύονται θα περιορίσουν τις ικανότητές τους», τονίζει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που αναλαμβάνει την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου, θα κληρονομήσει μια σειρά από καυτά ζητήματα, κυρίως τη σύγκρουση στη Συρία και τη μάχη κατά των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

«Θα είναι δελεαστικό να επιβάλει την τάξη στο προφανές χάος», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, «όμως βραχυπρόθεσμα αυτό θα έχει μεγάλο κόστος και (η στρατηγική αυτή) θα αποτύχει μακροπρόθεσμα», εκτιμούν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)