ΔΙΕΘΝΕΣ
11/01/2017 16:43 EET | Updated 11/01/2017 16:44 EET

«Απειλή» και όχι «ατού» η Ρωσία για τον ΥΠΕΞ που επέλεξε ο Τραμπ

Bill Clark via Getty Images
UNITED STATES - JANUARY 11: Secretary of State nominee Rex Wayne Tillerson testifies during his Senate Foreign Relations Committee confirmation hearing on Wednesday, Jan. 11, 2017. (Photo By Bill Clark/CQ Roll Call)

Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της ακρόασης του Ρεξ Τίλερσον, του ανθρώπου που επέλεξε ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για πρόεδρο Εξωτερικών, στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil κράτησε διαφορετική στάση στο θέμα της Ρωσίας, καθώς παραδέχτηκε ότι  οι «πρόσφατες ενέργειες» της Ρωσίας αντίκεινται στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Καθώς η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει τον σεβασμό στη διεθνή σκηνή, αυτές οι πρόσφατες ενέργειες αντίκεινται στα αμερικανικά συμφέροντα», είπε.

«Η Ρωσία αντιπροσωπεύει σήμερα έναν κίνδυνο. Όμως δεν είναι απρόβλεπτη. Εισέβαλε στην Ουκρανία, καταλαμβάνοντας ιδίως την Κριμαία και προσέφερε την στήριξή της στις συριακές δυνάμεις που παραβιάζουν κατάφωρα το δίκαιο του πολέμου», τόνισε.

Την ίδια ώρα ο Ρεξ Τίλερσον παραδέχθηκε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στους κόλπους του ΝΑΤΟ «έχουν δίκιο» να ανησυχούν για την επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή.

«Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ έχουν δίκιο να ανησυχούν για την επανάκαμψη της Ρωσίας» επισήμανε ο Τίλερσον.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας ότι οι ΗΠΑ πιθανόν δεν θα γίνουν ποτέ «φίλες» με τη Ρωσία.

«Πιθανόν δεν θα γίνουμε ποτέ φίλοι» τόνισε ο Τίλερσον, προσθέτοντας ότι τα «συστήματα αξιών» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας είναι «ξεκάθαρα διαφορετικά».

Ο Ρεξ Τίλερσον είπε επιπλέον ότι η Κίνα «δεν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος προκειμένου να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει την Βόρεια Κορέα» και τα παράνομα πυρηνικά και στρατιωτικά της προγράμματα.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος έκρινε επίσης ότι οι στόχοι της δεύτερης μεγαλύτερης δύναμης παγκοσμίως βρίσκονται μερικές φορές «σε σύγκρουση με τα αμερικανικά συμφέροντα».

Ακόμα κι αν η εξωτερική πολιτική του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει διευκρινιστεί, θέλει ξεκάθαρα να αναθερμάνει τις σχέσεις με τη Μόσχα μετά το κλίμα έντασης με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής με την Κίνα, ιδίως στον εμπορικό τομέα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post