ΔΙΕΘΝΕΣ
12/01/2017 08:37 EET | Updated 12/01/2017 08:43 EET

Οι δεξιοί είναι πιο εμφανίσιμοι και ελκυστικοί από τους αριστερούς (;) υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα

POOL New / Reuters
Italy's Prime Minister Silvio Berlusconi (L) speaks to German Chancellor Angela Merkel during a joint news conference with fellow European leaders at the residence of Israel's Prime Minsiter Ehud Olmert in Jerusalem January 18, 2009. Picture taken January 18, 2009. REUTERS/Ammar Abd Rabbo/Pool (JERUSALEM)

Το πόσο ελκυστικός είναι κάποιος εξαρτάται, σύμφωνα με μελέτες, από πολλά πράγματα μεταξύ των οποίων είναι το εισόδημα, η δημοτικότητα, οι επιδόσεις στο σχολείο κ.α. Γιατί λοιπόν ένας από αυτούς τους παράγοντες να μην είναι και η πολιτική και ο ιδεολογικός προσανατολισμός ενός ατόμου;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Public Economics καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο βαθμός γοητείας, ελκυστικότητας ενός υποψήφιου σχετίζεται με αυτόν ακριβώς τον παράγοντα: τον πολιτικό του προσανατολισμό. Και μάλιστα εκτιμούν πως πολιτικοί που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς είναι πιο γοητευτικοί από τους Αριστερούς, τουλάχιστον σε Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία.

Η μελέτη αναδεικνύει μια συσχέτιση-όχι αιτιώδη συνάφεια- αλλά οι ερευνητές προβάλλουν έναν απλό οικονομικό λόγο γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πιο εμφανίσιμα άτομα είναι πιθανό να κερδίζουν περισσότερα, και οι άνθρωποι που κερδίζουν περισσότερα είναι συνήθως αντίθετοι σε αναδιανεμητικές πολιτικές, όπως οι προοδευτικοί φόροι και τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που προωθούνται από τα κόμματα της Αριστεράς.

Οι ερευνητές προσφέρουν επίσης μια γενικότερη ψυχολογική εξήγηση για την τάση αυτή: Τα πιο εμφανίσιμα άτομα συχνά αντιμετωπίζονται καλύτερα από τους άλλους, και έτσι βλέπουμε τον κόσμο ως πιο δίκαιο. Επιπροσθέτως προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως όσο περισσότερο ένα άτομο πιστεύει πως είναι ελκυστικό, τόσο λιγότερο ενδιαφέρονται για ζητήματα όπως η ισότητα, η αξίες κ.α. που παραδοσιακά συνδέονται με τις πολιτικές της Αριστεράς.

Διαβάστε επίσης: Οι δεξιοί είναι πιο ικανοποιημένοι από τις σεξουαλικές ζωές τους, σύμφωνα με βρετανική έρευνα

Στο πρώτο πείραμα, οι ερευνητές έδειξαν στους ερωτηθέντες φωτογραφίες υποψηφίων για τις φινλανδικές δημοτικές και βουλευτικές εκλογές, μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποψηφίων για μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ και για Κυβερνήτες και υποψηφίων για τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αυστραλίας. Ακολούθως ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να τους βαθμολογήσουν με άριστα το πέντε. Οι πολιτικοί του χώρου της Δεξιάς αναδείχθηκαν ως πιο γοητευτικοί και στις τρεις ηπείρους.

Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές ανέλυσαν τις εκλογές στη Φινλανδία και διαπίστωσαν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται περισσότερο για την εμφάνιση από ότι οι Δημοκρατικοί, αλλά μόνο όταν δεν έχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τους υποψηφίους και πρέπει να βασιστούν σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που βλέπουν (κυρίως στις δημοτικές εκλογές).

Στις εκλογές όμως κατά τις οποίες οι ψηφοφόροι έχουν πολλές πληροφορίες - όπως στις βουλευτικές εκλογές οπότε υπάρχει ευρεία κάλυψη από τα ΜΜΕ- τα θέματα εμφάνισή απασχολούν εξίσου μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών ψηφοφόρων.

Έτσι, όπως καταλήγουν, όταν οι ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν πολλά για τους υποψηφίους, τείνουν να χρησιμοποιούν την εξωτερική εμφάνιση ως «ένδειξη» για την πολιτική ιδεολογία του.

Πηγή: Washington Post