ΔΙΕΘΝΕΣ
13/01/2017 09:41 EET | Updated 13/01/2017 09:41 EET

Κινέζοι μαθητές δανείζονται βαθμούς από σχολική «Τράπεζα»

VCG via Getty Images
HANGZHOU, CHINA - FEBRUARY 19: (CHINA OUT) Students take part in the four-day recruitment test for the China Academy of Art on February 19, 2016 in Hangzhou, Zhejiang Province of China. About 57 thousand students have applied to the China Academy of Art this year, but only 1540 are expected to be enrolled with an acceptance ratio of 40:1. Unlike previous exams, this year's tests do not include Chinese or English. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)

Τράπεζα βαθμών έχει ιδρύσει λύκειο στην ανατολική Κίνα, η οποία βοηθά τους μαθητές να περνάνε την βάση σε συγκεκριμένα διαγωνίσματα με αντάλλαγμα ακόμα καλύτερους βαθμούς σε μελλοντικές εξετάσεις.

Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κίνα δίνει μεγάλη βαρύτητα στα διαγωνίσματα και η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο βασίζεται αποκλειστικά σε μια πολύωρη γραπτή εξέταση πάνω σε όλα τα μαθήματα. Αυτό το σύστημα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία των μαθητών, ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά αυτοκτονιών πριν ή μετά από ένα μεγάλο διαγώνισμα.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει το άγχος των μαθητών, το πρώτο γενικό λύκειο της Ναντσίνγκ ίδρυσε μια «Τράπεζα» από την οποία θα μπορεί κανείς να δανείζεται βαθμούς. Οι υπηρεσίες της θα δίνονται αρχικά μόνο στους μαθητές με καλές επιδόσεις και μόνο εάν αυτοί έχουν «κοπεί» για λίγους βαθμούς. Για να «ξεπληρώσουν» το χρέος τους, οι μαθητές θα πρέπει να έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις στα επόμενα διαγωνίσματα. Η αποπληρωμή μπορεί να γίνει μάλιστα σε δόσεις.

«Η διαφορά στην εκμάθηση ανάμεσα στους 59 και 60 βαθμούς δεν είναι μεγάλη, όμως η ψυχολογική επίδραση στους μαθητές είναι τεράστια», εξήγησε ένας από τους καθηγητές του σχολείου στον Guardian. Η βάση για τους Κινέζους μαθητές είναι το 60.

Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και μόλις το ένα τέταρτο των μαθητών συμμετέχουν σε αυτό.