ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/01/2017 02:15 EET

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τετάρτη 18 Ιανουαρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1) Eισβολή Χρυσαυγιτών σε σχολείο στο Πέραμα

Ένταση και φραστικά επεισόδια μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής και γονέων και δασκάλων προκλήθηκε στο Α' Δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου στο Πέραμα χθες, την Τρίτη, με αφορμή την απόφαση να φοιτήσουν στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα 25 παιδιά προσφύγων από το Σχιστό.

Ομάδα περίπου 20 ατόμων με επικεφαλής τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό ήρθαν σε αντιπαράθεση με γονείς και δασκάλους ενόψει σύσκεψης που επρόκειτο να συγκληθεί. Έρευνα για το περιστατικό διέταξε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ. Η έρευνα χωρίζεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά στη διενέργεια Διοικητικής Προκαταρκτικής Εξέτασης για να διαπιστωθεί το κατά πόσο αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο μπορεί να άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους. Το δεύτερο σκέλος της έρευνας αφορά σε προανάκριση που διατάχθηκε για να διαπιστωθεί αν στο Δημοτικό Σχολείο διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα.

2) Το «σκληρό» Βrexit της Μέι και η εκλογή του Ταγιάνι

Την ίδια στιγμή που η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, παρουσίασε τις 12 προτεραιότητές της για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι σκοπός της βρετανικής κυβέρνησης είναι να ακούσει το μήνυμα των πολιτών της που πριν από έξι μήνες «ψήφισαν υπέρ της αλλαγής», ο Αντόνιο Ταγιάνι του ΕΛΚ εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ταγιάνι αναμετρήθηκε στον τέταρτο γύρο της ψηφοφορίας με τον Τζιάνι Πιτέλα και έλαβε 351 ψήφους έναντι 282 του αντιπάλου του. Το σύνολο των έγκυρων ψήφων ήταν 633, οι αποχές 80 ενώ συνολικά ψήφισαν 713.

3) Nέος γύρος συζητήσεων για το Κυπριακό

Λευκωσία, Αθήνα και Βρυξέλλες βρίσκονται σε εγρήγορση, εν αναμονή του νέου γύρου συζητήσεων για το Κυπριακό σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Στο κλίμα ακόμη μίας εβδομάδας «αφιερωμένης» στην Κύπρο, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι προσπαθεί να ενώσει, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης ελπίζει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιτίθεται στον Τύπο», σχολιάζει το New Europe.

Σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επιδείξει πολιτική βούληση για να ξεπεραστεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα(ασφάλεια- εγγυήσεις) , εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Θέλω να ελπίζω ότι μέσα από το διάλογο, που ξεκινά αύριο, θα υπάρξουν εκείνες οι μορφές προτάσεων, που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα»

4) Οι «τυχεροί» μισθωτοί

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, για την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων και των εργοδοτών για τον κλάδο σύνταξης μισθωτών, από 01-01-2017 έως την 01-01-2020.

Η απόφαση προβλέπει τη σταδιακή μείωση των εισφορών για συγκεκριμένες κατηγορίες μισθωτών από το 2017 έως το 2020, ώστε αυτές στο τέλος του 2020 να διαμορφώνονται σε ποσοστό 6,67% για τους ασφαλισμένους και σε ποσοστό 13,33% για τους εργοδότες.

5) Βαρύτατες καταγγελίες του ΙΣΑ για ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία

Ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να αναβάλλονται προγραμματισμένες θεραπείες, καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αδυναμία των δημόσιων νοσοκομείων να προμηθευτούν φάρμακα και υλικά που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία τους. Σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρεται στο χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει, παράδειγμα του Λαϊκού Νοσοκομείου, το οποίο «παρουσιάζει πολύ συχνά ελλείψεις σε ογκολογικά φάρμακα, με αποτέλεσμα οι θεραπείες των ασθενών να μη γίνονται στο ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του, το Λαϊκό Νοσοκομείο διαβεβαιώνει σε ανακοίνωση του ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με έλλειψη φαρμάκων και υλικών.