ΔΙΕΘΝΕΣ
24/01/2017 03:00 EET | Updated 24/01/2017 03:00 EET

Τη σημασία του ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ τόνισε ο νέος υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, στον γγ της Συμμαχίας

Pool via Getty Images
WASHINGTON, DC - JANUARY 20: Marine Corps General James Mattis is sworn-in as Defense Secretary by Vice President Mike Pence (not pictures), in the Vice Presidential ceremonial office in the Executive Office Building in Washington, D.C. on January 20, 2017. (Photo by Kevin Dietsch - Pool/Getty Images)

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, την πρώτη του ημέρα ως επικεφαλής του Αμερικανικού Πενταγώνου, συνομίλησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας την σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, ανέφερε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως αναγνωρίζει τη σημασία του ΝΑΤΟ, εντούτοις χαρακτηρίζει «παρωχημένο» το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο διότι δεν αμύνεται εναντίον των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σε πρόσφατη του συνέντευξη με την εφημερίδα Times του Λονδίνου, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως πολλά κράτη–μέλη του ΝΑΤΟ δεν αποδίδουν το δίκαιο μερίδιο τους για την προστασία των ΗΠΑ.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την σημασία των κοινών μας αξιών και ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναζητούν συμμάχους προς υπεράσπιση αυτών των αξιών, ξεκινούν την αναζήτηση τους πάντα από την Ευρώπη», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις.

«Και οι δύο δεσμεύτηκαν να πραγματοποιήσουν διαβούλευση τους ερχόμενους μήνες και αναμένουν να συναντηθούν κατ’ ιδίαν κατά την διάρκεια της συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε ο Ντέιβις.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσης ότι ο Μάτις συνομίλησε με τους ομολόγους του της Βρετανίας και του Καναδά.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)