ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/01/2017 02:48 EET | Updated 24/01/2017 02:55 EET

Τελεσίγραφο έστειλαν οι δανειστές πριν από το Eurogroup. Τα δύο σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση

NurPhoto via Getty Images
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos during the debate at the Greek Parliament on the Omnibus Bill on privatization and other prior actions, demanded by the countrys lenders to unlock 2.8 billion euros of its loan aid. The bill that puts several state organizations into a privatization fund securing approval for further rescue loans, was approved with 152 votes on Tuesday September 27, 2016 (Photo by Panayiotis Tzamaros/NurPhoto via Getty Images)

Τελεσίγραφο με μέτρα απέστειλαν στην Αθήνα οι δανειστές ως προϋπόθεση προκειμένου να επιστρέψουν για την επανέναρξη της αξιολόγησης. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroupη της Πέμπτης οι θεσμοί διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι προϋπόθεση για να επιστρέψουν στην Αθήνα είναι να νομοθετεί τα μέτρα με τα οποία θα διασφαλίζονται οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Το τελεσίγραφο από την πλευρά των θεσμών ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά την επιστολή Τσακαλώτου η οποία από χθες το πρωί βρίσκεται πάνω στο γραφείο του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε αυτή σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν περιγράφονται μέτρα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας υπουργός ζητά την συνδρομή του επικεφαλής του Eurogroup προκειμένου να επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών οι προτάσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης θα παρουσιαστούν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο μεθαυριανό Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά επεξεργάζεται δύο σενάρια με τα οποία θα πάει στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός:

*Το πρώτο σενάριο που έχει και το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος προβλέπει μείωση του αφορολογήτου στα 7.200 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2018. Με αυτή την παρέμβαση κλείνει το κενό του 2018 ύψους 370 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα θα επιτευχθεί και ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018.Εφόσον προχωρήσει το συγκεκριμένο σενάριο,  η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ  «ψαλιδίζεται» στα 1.600 ευρώ. Να σημειωθεί  ότι για κάθε 100 ευρώ μείωση οι φορολογικές εισπράξεις αυξάνουν κατά 330 εκατ. ευρώ.

* Το δεύτερο σενάριο το οποίο όμως φαίνεται να μην γίνεται αποδεκτό από τους θεσμούς «παίζει» με τον  μηχανισμό αυξημένων δημοσιονομικών εγγυήσεων που αντικαθιστά τον «κόφτη» από το 2018.Σε αυτόν λοιπόν τον μηχανισμό η κυβέρνηση εντάσσει και τις φορολογικές δαπάνες, τη μείωση δηλαδή του αφορολόγητου όταν υπάρξει απόκλιση από τον στόχο του πλεονάσματος. Με αυτό το σενάριο ο νέος μηχανισμός προσφέρεται ως εγγύηση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πλην όμως,  σύμφωνα με την Ελληνική κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί. Ήδη για το 2017 με τους φόρους που έχουν επιβληθεί ο «κόφτης» θα παραμείνει στα χαρτιά. Και αυτό γιατί το υπερπλεόνασμα των 4,4 δισ. ευρώ, το οποίο εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός στο τέλος Δεκεμβρίου και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές μεταφράζεται σε πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ (σ.σ. ακόμη και μετά τις παροχές των 617 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε συνταξιούχους και νησιά) δημιουργεί τα περιθώρια ασφαλείας τα οποία απαιτούνται για να μείνει ανενεργός.

Στο Eurogroup της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να επαναλάβει και την πρότασή του για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,5% για μετά το 2018 -σε αντίθεση με το 3,5% που ζητά η Γερμανία- και επιπλέον 1% το οποίο θα πάει στη μείωση φόρων και εισφορών.