ΔΙΕΘΝΕΣ
28/01/2017 18:20 EET | Updated 28/01/2017 18:25 EET

Κρεμλίνο: «Θετική» η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν, θέλουν συνεργασία στη Συρία

Bloomberg via Getty Images
U.S. President Donald Trump speaks on the phone with Vladimir Putin, Russia's president, during the first official phone talks in the Oval Office of the White House in Washington, D.C., U.S., on Saturday, Jan. 28, 2017. Putin and Trump exchanged views on Russia-U.S. relations as Republicans in the U.S. Senate intensify calls to keep sanctions on Russia in place. Photographer: Pete Marovich/Pool via Bloomberg

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλάντιμιρ Πούτιν, είπαν, σε μια «θετική» τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο, πως βλέπουν θετικά τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στη Συρία για να ηττηθεί το ISIS, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία, την πρώτη από την ορκωμοσία του Τραμπ, οι δύο άνδρες υπογράμμισαν τη σημασία της αποκατάστασης των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και της σταθεροποίησης των σχέσεων, όπως ανακοινώθηκε.

«Και οι δύο πλευρές επέδειξαν διάθεση για ενεργητική, κοινή δουλειά πάνω στη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ρωσοαμερικανικής συνεργασίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, όπου συμπληρώνεται πως ο Πούτιν και ο Τραμπ έχουν συμφωνήσει να επιδιώξουν να βρεθεί μια χρονική στιγμή και ένας χώρος για συνάντηση.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Τραμπ και ο Πούτιν συμφώνησαν να εδραιώσουν «συνεργασία σε πρότυπο εταίρων» σε διεθνή ζητήματα όπως η Ουκρανία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις εντάσεις στην Κορεατική χερσόνησο και την αραβοϊσραηλινή διένεξη.

Ολάντ: Αδιέξοδη η απομόνωση

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε στον Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία ότι «η απομόνωση είναι αδιέξοδη», προειδοποιώντας τον ότι ο προστατευτισμός συνοδεύεται από σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι απαραίτητη και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ενισχυθεί σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του τομέα της Αμυνας.

Ο Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε επίσης τον Τραμπ ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση στη Συρία χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters)