ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/01/2017 11:54 EET | Updated 30/01/2017 11:54 EET

«Πανικό» διακρίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ στην αντίδραση των ελληνικών αρχών στα Ίμια

Reuters Photographer / Reuters
A Turkish missile boat passes the Israeli missile boat Achi Lahav during joint manoeuvres in the Mediterranean Sea January 7. U.S., Israeli and Turkish warships completed a search-and-rescue exercise that irate Arab states and Iran branded ominous and aggressive.ISRAEL USA TURKEY

Εκτενείς είναι αναφορές στο περιστατικό που σημειώθηκε την Κυριακή στα Ίμια στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Χθες, Κυριακή, σημειώθηκε μια ακόμα τουρκική πρόκληση, όταν πυραυλάκατος, στην οποία επέβαινε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, άρχισε να περιπλέει τις βραχονησίδες.

Η πρόκληση σημειώθηκε το πρωί, και την πυραυλάκατο συνόδευαν φουσκωτά ταχύπλοα τύπου, με Τούρκους καταδρομείς. Επί του σημείου έσπευσε η ελληνική κανονιοφόρος «Κραταιός» και σκάφη του Λιμενικού, και μετά από τη μετάδοση των σχετικών μηνυμάτων οι Τούρκοι αποχώρησαν με κατεύθυνση προς την Αλικαρνασσό.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έδειξε «πανικό» και «ανησυχία». Σύμφωνα με την DW, το θέμα έπαιξε πρώτο στα δελτία ειδήσεων, αν και η κάλυψη του επεισοδίου για την τουρκική επικαιρότητα ήταν κατά κύριο λόγο τηλεοπτική και φωτογραφική με πλούσιο υλικό που αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες των τουρκικών εφημερίδων και ενημερωτικών ιστότοπων.

Ωστόσο, τα φιλοκυβερνητικά μέσα περιγράφουν τις αντιδράσεις των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, σχολιάζοντας διάφορα ρεπορτάζ ελληνικών εφημερίδων. Τα ελληνικά μέσα «πανικοβλήθηκαν και ανησυχούν για τους λόγους των τουρκικών κινήσεων» αναφέρουν κάποια τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, με ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών τους, ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα καταδικάζουν την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, με τη συνεχιζόμενη παραβίαση από μέρους της, των διεθνών συνθηκών και τη συστηματοποίηση της επεκτατικής της πολιτικής σε βάρος της Ελλάδας, με διεκδικήσεις επί βραχονησίδων και κατ’ επέκταση στο Αιγαίο.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι η συμπεριφορά αυτή ενισχύει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Παναγιώτου, δήλωσε ότι «είναι καιρός ο πρόεδρος Αναστασιάδης να αντιληφθεί, ότι θα πρέπει στις διεκδικήσεις του να περιλαμβάνεται όχι μόνο η κατάργηση της συνθήκης εγγύησης, αλλά και η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, πριν την εφαρμογή της όποιας λύσης επικυρωθεί από το λαό».

Μόνο έτσι, σημείωσε, η λύση θα μπορεί να αντέξει στο χρόνο και να εξασφαλίζει την ασφάλεια των Κυπρίων.

 

Απογοητευτική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, τη σιωπή, όπως αναφέρει, της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τουρκικές προκλήσεις και στο Κυπριακό.

Αυτή η στάση, προσθέτει, «ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα» απέναντι σε κράτη-μέλη της Ένωσης.

Ο κ. Λιλλήκας καλεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη να σταθεί στο πλευρό της Αθήνας υπερασπιζόμενη το διεθνές δίκαιο και όχι να αποστασιοποιείται, όπως αναφέρει, «κρατώντας ίσες αποστάσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Οι τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια αποδεικνύουν το επικίνδυνο της παραμονής στρατευμάτων και εγγυήσεων στη Κύπρο, αναφέρουν σε ανακοίνωση οι Οικολόγοι- Συνεργασία Πολιτών.

Προσθέτουν ότι η προκλητικότητα της Άγκυρας, με τη «βόλτα» του τουρκικού ναυτικού είναι καταδικαστέα και πρέπει να καταγγελθεί.

Οι Οικολόγοι αναφέρουν επίσης, ότι η Τουρκία με την παράνομη κίνησή της δεν παραβίασε μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.

Καλούν τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αναδείξει διεθνώς ότι «αυτή η Τουρκία δεν μπορεί να απαιτεί να είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο».

Οι προκλητικές ενέργειες στα Ίμια δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ψευδαισθήσεων, δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη», ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.

Εξάλλου, την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας, καταδικάζει με ανακοίνωσή του και το Δημοκρατικό Κόμμα.

«Η προκλητικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδος, αποδεικνύει ότι ο Ερντογάν δεν έχει κανένα ενδοιασμό να μετατρέψει την επιθετική του ρητορική σε επιθετική πολιτική», αναφέρει το ΔΗΚΟ και προσθέτει ότι η συμπεριφορά αυτή πρέπει να προβληματίσει και κάποιους στην Κύπρο.

Sponsored Box