ΔΙΕΘΝΕΣ
31/01/2017 10:33 EET | Updated 31/01/2017 10:33 EET

Ο τραπεζίτης που φαλίριζε επιχειρήσεις με αντάλλαγμα όργια με ιερόδουλες

Bloomberg via Getty Images
A pedestrians passes a head office site of Lloyds Banking Group Plc, that housed the HBOS Plc London trading floor, in London, U.K., on Thursday, Feb. 4, 2016. HBOS was formed by the merger of Halifax Plc and Bank of Scotland, by 2009 it had received a 20.5 billion-pound taxpayer bailout and a state-brokered takeover by what became Lloyds Banking Group Plc. Photographer Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

Με ποινή φυλάκισης κινδυνεύει στέλεχος της τράπεζας HBOS που κατηγορείται ότι ενέκρινε επισφαλή δάνεια ύψους 245 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας με αντάλλαγμα χρήματα, σπίτια και σεξουαλικά όργια με ιερόδουλες.

Ο Βρετανός Λίντεν Σκούρφιλντ ήταν ο ενορχηστρωτής ενός μεγάλου τραπεζικού σκανδάλου που ωφελούσε ένα ζευγάρι χρηματοοικονομικών συμβούλων. Ο Σκούρφιλντ εκμεταλλευόταν τον ρόλο του στην τράπεζα HBOS για να πιέζει ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο Ντέιβιντ Μιλς, ο οποίος χρέωνε εξαιρετικά μεγάλα ποσά για τις υπηρεσίες του. Για να μπορεί να εκβιάζει κατά αυτόν τον τρόπο τους επιχειρηματίες, ο ίδιος ενέκρινε πρώτα επισφαλή δάνεια που γνώριζε ότι θα οδηγήσουν τους πελάτες του στην χρεοκοπία.

Το αποτέλεσμα ήταν δεκάδες επιχειρήσεις να κλείσουν και άνθρωποι να χάσουν τα σπίτια τους. Την ίδια στιγμή, ο Σκούρφιλντ, λάμβανε μεγάλα χρηματικά ποσά ως δώρα από τον Μιλς, όπως και ταξίδια και όργια με ιερόδουλες. Εκτός από τους πελάτες της τράπεζας που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται, μεγάλες ήταν και οι απώλειες της Lloyds Banking Group που εξαγόρασε την HBOS και είδε απώλειες 250 εκατ. λιρών. Από αυτό το ποσό, τα 245 εκατ. οφείλονταν στην κακή διαχείριση του Σκούρφιλντ.

Ο Guardian αναφέρει ότι και η ίδια η HBOS είχε ευθύνη, λόγω των ανύπαρκτων ελέγχων, ωστόσο δεν αναφέρεται κατά πόσο θα υπάρξουν συνέπειες και σε άλλα στελέχη της τράπεζας.