ΔΙΕΘΝΕΣ
31/01/2017 14:42 EET | Updated 31/01/2017 14:43 EET

Στόλτενμπεργκ: Τραμπ και ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει διάλογος «από θέση ισχύος» με τη Ρωσία

Arben Celi / Reuters
People pay their respects at the coffin of Albanian Captain Feti Vogli, 31, at the Palace of Congress in Tirana February 24, 2012. Afghan gunmen clad in police uniforms opened fire on NATO troops in southern Afghanistan, killing Vogli and injuring two other foreign soldiers on February 20, 2012, according to Albania's Defense Ministry. REUTERS/Arben Celi (ALBANIA - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST MILITARY)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και το NATO συμφωνούν ότι ένας διάλογος με τη Ρωσία «από θέση ισχύος» είναι απαραίτητος, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχία στους Ευρωπαίους συμμάχους της χώρας του, τασσόμενος υπέρ μιας πιο ευέλικτης γραμμής έναντι της Μόσχας και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Ουάσινγκτον επί εβδομηκονταετία σε μια συμμαχία που χαρακτήρισε «απαρχαιωμένη» και υποστήριξε πως έχει άδικα υψηλό κόστος για τον Αμερικανό φορολογούμενο.

Πάντως ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως σε πρόσφατες συζητήσεις που είχε τόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και με τον νέο Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις «και οι δυο τους έστειλαν το ίδιο μήνυμα», ότι δηλαδή οι ΗΠΑ διατηρούν απαράλλακτη τη δέσμευσή τους στο NATO και στους ατλαντικούς δεσμούς.

«Το μήνυμα της νέας κυβέρνησης (των ΗΠΑ) είναι ότι θέλει επίσης έναν διάλογο με τη Ρωσία, αλλά από μια θέση ισχύος», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντηση που είχε στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες με τον νέο πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεβ.

Οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών του NATO ενέκριναν τον Ιούλιο τη σημαντικότερη στρατιωτική ενίσχυσή του μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, αντιδρώντας στην επέμβαση που προσάπτουν στη Ρωσία ότι έκανε στην ανατολική Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ταυτόχρονα συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία, με στόχο να αυξηθεί η διαφάνεια και να αποφευχθούν επικίνδυνες παρεξηγήσεις στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο οποίος θεωρείται πιο συμφιλιωτικός έναντι της Μόσχας από τον προκάτοχό του, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι επέλεξε να πάει κατά την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, την 22η Ιανουαρίου, στην έδρα του NATO.

«Το NATO παραμένει ένας οργανισμός τεράστιας σημασίας για να δίνονται εγγυήσεις για την ασφάλεια των συμμάχων (...) Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του NATO όσον αφορά την άμυνα και την αποτροπή και η Βουλγαρία συμβάλλει σε αυτές τις προσπάθειες», διαβεβαίωσε ο Ράντεβ.

Η Βουλγαρία εντάχθηκε στο NATO το 2004, ταυτόχρονα με άλλες χώρες του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ, δορυφόρους της Μόσχας στην ανατολική Ευρώπη.

Πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Βουλγαρίας, που έκανε μέρος των σπουδών του στις ΗΠΑ και όπως υπενθύμισε ο Στόλτενμπεργκ υπηρέτησε στις τάξεις του NATO, ο Ράντεβ εξελέγη τη 13η Νοεμβρίου στην προεδρία της χώρας του με την υποστήριξη του σοσιαλιστικού κόμματος, το οποίο θεωρείται φίλα προσκείμενο προς τη Μόσχα.

Πρόσφατα ο Ράντεβ δήλωσε πως ελπίζει ότι με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα υπάρξει βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο)